A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet két munkatársa 2017. novemberében egy grúziai tanulmányúton vett részt, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciái Főosztálya finanszírozott, az utazás megszervezésében pedig a Tbilisi Magyar Nagykövetség segített. A szakmai út remek lehetőség volt egy más világszemléletű nép borászati kultúrájába történő betekintéshez, valamint jövőbeni kutatási együttműködések, fajtacsere lehetőségek alapját is képezte. Kelet- és Nyugat Grúziában közelebbről is megismerkedhettek a kvevri-technológiával és az ezzel az eljárással készült borokkal. A grúz kvevri borászati technológia, az UNESCO általi immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott eljárás.
A magyar kutatók látogatásáról az SRCA Kutatóintézet honlapján többet olvashatnak: [link]
Kvevri technológiával készült narancsbor |
Kvevri agyagkorsó a bor tárolására |
Grúz pince kvevrikkel |
Programajánló
Hírek
Raúl Salazar Cosio perui nagykövet és Julio Taquia tanácsos tettek látogatást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba – ahol Dr. Gyuricza Csaba főigazgató fogadta őket.
Dr. Gyuricza Csaba főigazgató és Bolyki Bence - a PREGA Konferencia és Kiállítás főszervezője - az M1 "Ma reggel" című műsorának vendégeként beszéltek a hazai precíziós gazdálkodás jelenéről és jövőjéről.