NAIK - Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (ÉKI)

Utolsó frissítés: 2014. április 25. péntek

 

Alapfeladatok

A NAIK-ÉKI hidat képez az élelmiszer-előállítók és a fogyasztók között azáltal, hogy jól meghatározottan és széleskörűen valósítja meg az alap és alkalmazott kutatásokat a biológia, kémia, fizika, valamint a technológiai tudományok területén. A NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézete (ÉKI) kielégíti a modern társadalom fogyasztóinak elvárásait, mivel tudományos eredményeket tár fel az élelmiszer-biztonság és az élelmiszerek eredetét illetően, továbbá részt vesz új, egészséges élelmiszer-összetevők és speciális feldolgozási technológiák kifejlesztésében. Az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer-összetevők nyomon követését segítik a rendelkezésre álló legújabban kifejlesztett (bio)analitikai módszerek és eszközök. Az intézet legfontosabb feladatai közé tartozik az élelmiszerek és élelmiszer-nyersanyagok osztályozása és értékelése, valamint új kímélő technológiák és tartósítási módszerek kifejlesztése is. Célunk az élelmiszer-biztonsági eljárások megerősítése, komplex adatbázisok létrehozása, továbbá az esetleges élelmiszer-kontaminációk, szennyeződések felfedése. Az élelmiszer-lánc, kockázat-kezelés és -kommunikáció kihívásai vonatkozásában meghatározó a fogyasztók és különösen az ő egészségüknek a védelmét szolgáló információk biztosítása, természetesen a minőség-biztosítással együtt.

Szervezeti egységek

  • Biológiai Osztály
  • Élelmiszer-analitikai Osztály
  • Táplálkozás-élettani Osztály
  • Technológiai és Élelmiszerlánc-vizsgálati Osztály
  • Innovációs és Projekt Centrum

Kutatási témák

  • Magas hozzáadott értékű, új funkcionális élelmiszer-összetevők kifejlesztése.
  • Speciális élelmiszer-feldolgozási technológiák optimalizálása, új feldolgozási technológiák kifejlesztése.
  • A biológiailag aktív molekulák hasznosulási mértékének és módjának meghatározása. 
  • Tudományos tények megállapítása, annak bizonyítása érdekében, hogy a tanulmányozott vegyületek és funkcionális élelmiszer-összetevők garantáltan előnyösek azok humán fogyasztás esetén is.
  • Az egészséges élelmiszer-összetevők hatásának tanulmányozására modell vizsgálatok elvégzése.
  • Humán klinikai vizsgálatok szervezése annak megfigyelésére, hogy az egészségi állapotra különösen jó hatást gyakorló élelmiszerek fogyasztása milyen pozitív változásokat eredményez.
  • Az élelmiszer-összetevők egyedi és lényeges analitikai paramétereinek vizsgálata.
  • Új analitikai módszerek kifejlesztése az élelmiszerek kémiai és biológiai összetevőinek meghatározása érdekében.
  • A kémiai és biológiai kockázati-tényezők értékelése.
  • Élelmiszer-analitikai és élelmiszer-biztonsági adatbázisok létrehozása.
  • Új tudományos eljárások kifejlesztése az eredetvédelem területén.
  • Az élelmiszerek alapértékeit kímélő új feldolgozási és tartósítási eljárások tanulmányozása.
  • A fogyasztók élelmiszervásárlási tudatosságának fokozása érdekében szociológiai felmérések készítése.

 

Tovább az intézet honlapjára

Copyright 2014 Élelmiszertudományi Kutatóintézet.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free