NAIK - Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI)

Utolsó frissítés: 2014. április 25. péntek

 

 A kutatás az ágazat versenyképességét és fejlődését két módon erősítheti. Egyrészt a rendelkezésre álló szellemi és anyagi forrásokat a kulcsfontosságú területekre koncentrálja, másrészt a tudományos tevékenységek összehangolására törekszik. Az erdészeti kutatás eredményeivel mára bebizonyította, hogy a fenntartható erdőgazdálkodással nemcsak az erdők naturáliákban kifejezhető értékeit, hanem azok alkalmazkodóképességét és egyéb immateriális szolgáltatásait is növelhetjük. A szakszerűen kezelt erdők nemcsak ellenállóbbak a káros környezeti hatásokkal szemben, nemcsak több és jobb minőségű faanyagot szolgáltatnak, hanem a jóléti és rekreációs funkciók ellátására is alkalmasabbak. Az erdészeti kutatás központi feladata az erdő ökológia viszonyainak, fejlődésének és növekedésének, azaz az erdő belső törvényszerűségeinek a vizsgálata a szakszerű erdőművelési beavatkozások meghatározása érdekében. Az erdő sokrétű szerepének állandó bővülése, az erdők egészségi állapotának az utóbbi évtizedekben megfigyelt romlása, valamint a környezeti viszonyokban bekövetkezett változások, mint pl. a klímaváltozás, szükségessé teszik a biológiai jellegű, alapkutatások fokozatos bővítését. A NAIK Erdészeti Tudományos Intézet a megfigyeléseit és kísérleteit ún. „erdei laboratóriumokban”, a több száz területet magába foglaló, országos kiterjedésű tartamkísérleti hálózatban, valamint a kísérleti állomásain és az ott működő ökológiai és genetikai laboratóriumaiban végzi. Emellett kiemelkedő még az erdészeti géngyűjtemények fenntartásában való közreműködése is.

Klímaváltozás, lehetséges hatások és szükséges válaszok:

  • A klímaváltozás kedvezőtlen környezeti és gazdálkodási hatásainak felmérése és a mérséklés erdőművelési alternatíváinak kimunkálása (meglévő termesztés-technológiák korszerűsítése, technológiaváltás előkészítése stb.).
  • Az erdők szénháztartásának vizsgálata, az erdőtelepítéssel és erdőműveléssel kapcsolatos összefüggéseinek vizsgálata.
  • Alkalmazkodási stratégiák és gazdálkodási módszerek kidolgozása, a genetikailag is tartamos és minőségi fatermesztés céljait is szolgáló eljárások kimunkálása.
  • Szárazságtűrő és az újabb biotikus károsítókkal szemben rezisztens fajták nemesítése.

A természetes folyamatokra alapozott gazdálkodási módszerek fejlesztése:

  • A természetközeli erdőművelési eljárások fejlesztése, kiterjedtebb alkalmazási területeinek meghatározása.
  • Folyamatos erdőborítást biztosító eljárások fejlesztése és elterjesztése.
  • A természetközeli erdőgazdálkodás gazdasági feltételeinek meghatározása.

Energetikai célú faültetvények létesítésével és hasznosításával kapcsolatos teendők:

  • Energetikai ültetvények telepítésére alkalmas nagy hozamú, hazai termőhelyi körülmények között biztonságosan termeszthető és betegségekkel szemben ellenálló fajták nemesítése.
  • Energetikai célú faültetvények termesztés-technológiájának fejlesztése, a fenntarthatóság ökológiai (tápanyag-körforgalom) és növényvédelmi problémáinak tisztázása.
  • Szilárd biomassza termékpálya optimalizálás.

 

Tovább az intézet honlapjára

Copyright 2014 Erdészeti Tudományos Intézet.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free