NAIK - Halászati Kutatóintézet (HAKI)

Utolsó frissítés: 2014. április 25. péntek

 

A Halászati Kutatóintézet (HAKI) egy Szarvason elhelyezkedő, 1953-ban létrehozott állami intézmény. Az intézetet FAO/UNDP-program keretében fejlesztették nemzetközileg elismert kutatási és képzési intézménnyé 1975 és 1980 között.

Az intézet multidiszciplináris kutatásokat végez a különböző haltermelési technológiák fejlesztéséhez szükséges tudományos alapok lefektetése, valamint a vízi környezet megfelelő hasznosítása és védelme érdekében. A három fő kutatási terület az akvakultúra, a vízi ökológia és a halbiológia. A kutatómunka olyan konkrét projektek keretében zajlik, mint pl. halgenetika és génbankfenntartás, vízi ökoszisztémák kezelése és helyreállítása, integrált akvakultúra-rendszerek felépítése és működése; haltakarmányozás és takarmány-előállítási technológiák, halállományok biológiai monitorozása és környezetbarát megelőzési módszerek, természetesvízi halgazdálkodás, valamint víztakarékos halnevelő rendszerek fejlesztése.

A tudományos munka szorosan kapcsolódik a fenntartható halnevelő rendszerek fejlesztéséhez és a vízi ökoszisztémák kezeléséhez. Az intézet kutatói szaktanácsadási és képzési szolgáltatások biztosításával aktívan részt vesznek különböző hazai és nemzetközi projektek keretében zajló akvakultúra- és halászatfejlesztési programokban, de az intézet laboratóriumi szolgáltatásokat és minőségi telepítőanyagot is biztosít e projektek részére.

A HAKI hazai és európai kutatási programok (pl. Sustainaqua, Aquamax, Arraina, Aquaexcel, Aquaredpot) keretében folyó alkalmazott kutatásaival és az eredmények szaktanácsadások, konferenciák, szakmai tanácskozások és képzési programok révén történő gyakorlati elterjesztésével fontos szerepet vállal a magyar akvakultúra-ágazat fejlesztésében.

A HAKI fő kutatási filozófiája a tudomány gyakorlati alkalmazásokkal történő összekapcsolását foglalja magában, ezért kutatási programjai az akvakultúra és halászat előtt álló újabb kihívásokra összpontosítanak, mint pl. a vízhiányra (a vízhasználók közötti fokozódó konkurenciára), a vízi erőforrások jobb hasznosítására és a környezet védelmére, az emberi táplálkozás javítására, az élelmiszerbiztonság javítására, a genetikai tartalékok védelmére és a szakmai hagyományok ápolására.

Az intézet földrajzilag globális szinten is széles körű tapasztalatokra tett szert, számos ázsiai akvakultúra- és halászatfejlesztési projektben vett részt, különösen Vietnamban és Laoszban. A HAKI kétoldalú együttműködések és FAO-programok keretében rendszeres képzési és szaktanácsadási programokat nyújtott a fenti régió szakemberei számára a víztározókban folytatott halgazdálkodás, integrált haltenyésztés, az akvakultúra mérnöki megoldásai, haltenyésztés, halkeltetők üzemeltetése és halegészségügy terén. Az intézet és partnerintézményei között fennálló szoros kapcsolatoknak köszönhetően a HAKI tenyészanyagot is szállít nemzetközi akvakultúra-fejlesztési projektek számára.

Az intézet aktív szerepet játszik a halászattal és akvakultúrával foglalkozó kelet- és nyugat-európai intézmények közötti kapcsolatok fejlesztésében is.

Az évente megrendezett HAKI-Napok mellett, amelyek 1975 óta a legfontosabb hazai szakmai fórumot jelentik a halászat és akvakultúra terén, a HAKI rendszeresen szervez hazai és nemzetközi konferenciákat, szemináriumokat és workshopokat.
 

“Kutatás, fejlesztés, oktatás és szaktanácsadás vízi erőforrásaink felelősségteljes hasznosítása és védelme, az egészséges táplálkozás és életminőség javítása érdekében.”

 

Tovább az intézet honlapjára

Copyright 2014 Halászati Kutatóintézet.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free