NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI)

Utolsó frissítés: 2014. április 25. péntek

 

Stratégiai célkitűzésünk       a vidékfejlesztéspiactudatos, fenntartható fejlesztése a környezeti erőforrások bővítésével.Taktikai céljaink a gépek használati (technológiai) értékvizsgálatával, valamint távérzékelési alkalmazásokkal mért környezeti tényezők segítségével olyan kutatások, technológia fejlesztések végzése, amelyek más szakterületekkel együttműködve versenyképes termékeket, szolgáltatásokat, közjavakat eredményeznek és hozzájárulnak a vidék sikerességéhez. Fontos továbbá a megszerzett technológiai információk gyors, hatékony átadása a termelőknek, döntéshozóknak.

Az MGI akkreditált laborrokkal rendelkezik: mezőgazdasági szántóföldi mérések, a növényvédelem gépeinek vizsgálata, és a megújuló energetika területén. Minden tevékenységét auditált (TÜV Rheinland) ISO 9001/2008 minőségirányítási rendszer által szabályozva végzi.  Főbb kutatási területek:

 • Gépesítés-ökonómiai kutatások, elemzések végzése.
 • Szántóföldi betakarítási technológiák piactudatos fejlesztése.
 • Környezetkímélő talajművelési technológiák.
 • Mezőgazdasági távérzékelési módszerek kutatása és fejlesztése.
 • 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelete a növényvédelmi tevékenységről és a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet alapján végezzük a növényvédelmi gépek típusminősítését.
 • Mezőgazdasági energiagazdálkodás kutatása, új eszközök, berendezések és technológiák fejlesztése, a megújuló energiák hasznosításának elősegítése.
 • Erőgépek hatékonyságnövelő szántóföldi és laboratóriumi vizsgálata.
 • Gumiabroncs- talaj- erőgép- munkagép- kölcsönhatásainak kutatása.
 • Különböző üzemnagyságokhoz és adottságokhoz igazodó állattartási,- és takarmány feldolgozási technológiák kialakítása, adaptálása.
 • Szemes termények tartósítása és tárolása, valamint a keveréktakarmány-gyártás berendezéseinek és technológiáinak kutatása.
 • Szálas- és tömegtakarmányok, valamint mezőgazdasági melléktermékek tartósítása és tárolása, a tématerülettel kapcsolatos módszerek és eljárások kutatása, technológiák fejlesztése. Silózási folyamatok műszaki-technológiai és takarmányozási összefüggéseinek kutatása és fejlesztése.
 • Műpályás fárasztóvizsgálaok, dinamikus terhelések és tönkremeneteli vizsgálatokhoz.
 • Kutatás az alacsony ÜHG kibocsátású trágyafeldolgozási technológiák kidolgozásáért.
 • Műszaki alapkutatások, kölcsönhatások, folyamatok modellezése, sérülés analízis.

Szaktanácsadási tevékenységünk:

Célunk minden mezőgazdasági termelőt elérve a kutatási eredményeink, javaslataink átadása. Országos műszaki szaktanácsadási központként számos szakmai programot, bemutatót rendezünk és több kiadványt adunk ki az alábbiak szerint:

Jelentések a gépek vizsgálatáról, kiadványok a javasolt technológiákról, szak-folyóirat „Mezőgazdasági Technika”, angol nyelvű kiadvány: „Hungarian Agricultural Engineering”

periodika: „Mezőgazdasági Műszaki Tanulmányok”„MGI-Könyvek” könyv-sorozat kutatóknak és termelőknek.

Nemzetközi szervezetekben való részvételünk:

ENTAM (European Network for Testing of Agricultural Machines), EurAgEng (European Agricultural Engineering Association),CEE-AgEng (Network of Central and Eastern European Institututes of AgEng), ENGAGE (European Network of Engineering for Agriculture and Environment).

Intézetünk nemzetközileg közel 50 intézménnyel tart fenn szakmai kapcsolatot.

 

Tovább az intézet honlapjára

Copyright 2014 Mezőgazdasági Gépesítési Intézet.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free