NAIK - Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI)

Utolsó frissítés: 2014. április 25. péntek

 

Intézményünk a világon az elsők között alapított és ma is fennálló szőlészeti és borászati kutatóhely, az 1896-ban létrehozott Központi Szőlészeti Kísérleti Állomás és Ampelológiai Intézet utódja, 2014-től a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hálózatának kutató-fejlesztő intézményeként működik, két Kutatóállomással (Badacsony és Kecskemét)

Intézetünk az ágazat mindhárom fő diszciplinájában, a szőlészetben, a borászatban és a kapcsolódó termelésfejlesztési és ökonómiai területeken folytat kutatási, szaktanácsadási és oktatási tevékenységeket, nemzetközi, országos és térségi K+F projektekben egyaránt részt vesz. Ennek keretében számos ágazati és ágazaton kívüli kutatási, felsőoktatási és szakmai szervezettel működünk együtt.

Az Intézet munkatársai részt vesznek a hazai és nemzetközi, ágazati alap-, közép-, és felsőfokú képzési programokban, továbbképzések, tanfolyamok és posztgraduális kurzusok vezetésében. Lehetőséget adunk PhD hallgatók kutatási projektekben való részvételére. Gyakorlati helyszínt, bemutató területet biztosítunk a felsőoktatási intézmények és a szakemberek számára.

Az Intézet akkreditált laboratóriuma növény- és talajminták, borászati termékek analízisét végzi. A kutatási témák mellett nagyon fontosak a szőlőtermesztők és borászatok részére végzett analitikai vizsgálatok, amelyek szaktanácsadással is kiegészülnek.

A Kutatóintézet fő kutatási területei:

  • A Balatoni- és a Duna Borrégiókban perspektivikus borszőlőfajták fajtaérték-kutatása
  • A szőlőültetvények környezetbarát, a szélsőséges időjárási körülményekhez alkalmazkodó talajerő-gazdálkodásának, tápanyag-utánpótlásának fejlesztése
  • A szőlőfajták komplex patogénmentesítése
  • Új csemegeszőlőfajták fajtaértékének vizsgálata
  • A szőlő agrobaktériumos golyvásodással szembeni fogékonyságának csökkentése hagyományos és molekuláris módszerek együttes alkalmazásával
  • A szőlőtermesztéshez kapcsolódó génbanki anyagok fenntartása, fejlesztése, genetikai vizsgálata
  • A szőlő klónszelekciós és keresztezéses nemesítése
  • A Badacsonyi borvidéken jellemző szőlőfajták borászati technológiájának (feldolgozás, erjesztés, érlelés) optimalizálása
  • A magas minőségű (magas hozzáadott értékű) és a mindennapok borának (alacsony önköltségű) előállítására alkalmas tőkeművelésmódok, metszésmódok és speciális fitotechnikai műveletek vizsgálata
  • A térségi eredetvédelmi rendszerek és termékleírások, valamint a szőlő termőhelyi kataszterének komplex fejlesztése, elemzése és szakértői feladatainak ellátása
  • Szakmai Szaktanácsadási Központ működtetése, helyi borminősítés lebonyolítása
  • Alany- és nemes törzsültetvény állományok fenntartása, szaporító alapanyagok biztosítása, új PBVT és BVT állományok létrehozása

 

Célunk, hogy a szőlő-bor ágazat szereplői számára minden szakmai és tudományterületen hátteret biztosítsunk a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szaktanácsadás és az oktatás segítségével az alapozó kutatásoktól az innovációs lánc végéig.

 

Tovább az intézet honlapjára

Copyright 2014 Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free