Fűszerpaprika, szőlő és bor határok nélkül - mit tanít a múlt és mit ad nekünk a jelen, hogy bízhassunk a jövőben? - Rendezvény
Időpont: 
2019. november 15., péntek, 09:30 - 2019. november 16., szombat, 15:00
Helyszín: 
Dankó Pista Művelődési Ház - 6763 Szatymaz Dózsa György utca 42.

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk a

Fűszerpaprika, szőlő és bor határok nélkül - mit tanít a múlt és mit ad nekünk a jelen, hogy bízhassunk a jövőben?

című rendezvényünkre, melynek helyszíne:

SZATYMAZ
Dankó Pista Művelődési Ház
Dózsa György utca 42.

A tervezett program:

 

2019. november 15. (péntek)

10h00-12h00 Fűszerpaprika-őrlemények bírálata - Vastagh József őrlemény-verseny
 
10h00-13h00 Borminták bírálata - Fráter Gyula borverseny


 

9h30-14h00

A földrajzi eredetvédelemben rejlő lehetőségek a határmenti térségben - fiatal szakemberek fóruma a CORNUCOPIA1-projekt keretében
 

  09h30-09h35 A földrajzi eredetvédelmi rendszer általános bemutatása - milyen lehetőségei vannak egy határon átnyúló eredetvédelemnek? (AM-előadó)
 
  09h35-09h55 A földrajzi eredetvédelmi rendszer általános bemutatása - milyen lehetőségei vannak egy határon átnyúló eredetvédelemnek? (AM-előadó)
 
  09h55-10h15 A Szegedi fűszerpaprika őrlemény mint hungarikum (Háda Attila Elemér, AM Hungarikumok Főosztály)
 
  10h15-10h35 Fűszerpaprika eredetvédelem Európában (Somogyi Norbert, NAIK/SzTE MgK)
 
  10h35-10h55 Szünet - a CORNUCOPIA-projekt keretében kifejlesztett termékek érzékszervi bírálata (GK)
 
  10h55-11h15 A fűszerpaprika-termesztése a Vajdaságban az első világháború végétől napjainkig (Kovács Sárkány Hajnalka)
 
  11h15-11h35 A földrajzi eredetvédelem lehetőségei Szerbiában - lehetséges jó példák a Vajdaságból (vajdasági előadó)
 
  11h35-11h55 Perspektívák a nemzeti és európai földrajzi eredetvédelemben a Vajdaságban termelt fűszerpaprika esetében (Kovács Vilmos)
 
  11h35-12h20

Kerekasztal-beszélgetés Szeged környéki és vajdasági termelők, földolgozók részvételével: A szegedi fűszerpaprika, mint határon átnyúló európai uniós földrajzi eredetvédett termék? Érvek pro és kontra…
 

  12h20-12h35 Szünet - a CORNUCOPIA-projekt keretében kifejlesztett termékek érzékszervi bírálata
 
  12h35-13h35 Bemutatkoznak a CORNUCOPIA-projekt fiatal kutatói
 
13h35-14h35 Ebéd  

 


1 „CORNUCOPIA - Mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének fönntartható erősítése alternatív növények termesztésbe vételével és/vagy új, nagy hozzáadott-értéket képviselő termékek fejlesztésével” c. HUSRB/1602/41/0214 Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködési project

 

 

2019. november 16. (szombat)

 

09h30-13h15 Gazdafórum - a gazdaságok és mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének erősítése - a több lábon állás lehetőségei a Homokhátságon
 
  09h30-09h45 Köszöntők (Barna Károly polgármester, Somogyi Norbert)
 
  09h45-10h05

Újvilági tapasztalatok - fűszerpaprika-termesztés és -földolgozás Argentínában (Somogyi Norbert NAIK/SzTE)
 

  10h05-10h25

A fűszerpaprika-földolgozás kiskátéja - avagy mitől lesz igazán jó az őrlemény? Tapasztalatok határok nélkül - kerekasztal-beszélgetés fűszerpaprika-termelők - és földolgozók részvételével
 

  10h25-10h55 Szünet -közönségszavazás a benevezett őrleményekről és borkóstolás
 
  10h55-11h25

Hogyan lehet eredményes jövője a szőlőnek a Homokhátságon és a Hajós-Bajai borvidéken? Bemutatkozik a Huszár Borház (Huszár István borász)
 

  11h25-12h50

Több lábon állás a Homokhátságon: sokszínű és jó példák a hazai és határontúlról - gazdálkodók, vállalkozók előadásai
 

12h50-13h20 A Vastagh József fűszerpaprika őrlemény-verseny és a Fráter Gyula bormustra díjainak átadása
 
13h20-13h50 Borárverés a dévai Szent Ferenc Árvaház javára
 
13h50-15h00 Ebéd

 

 

Kedves Gazdatársak!

Az előző évekhez hasonlóan most is mindenkit arra biztatunk, hogy nevezzen az őrlemény és/ vagy a borversenyre. Fűszerpaprikából tételenként 200 gramm őrlemény, a csomagoláson a termelő neve, a használt fajta, esetleg további tudnivaló). Az idén is úgy gondoljuk, hogy csak az édes őrleményeket zsűriztetjük pénteken, ha valaki csípős vagy füstölt őrleménnyel nevezne, az csak szombaton kerül a poharakba, így azok a közönségdíjas szavazáson mérettetnek meg. A munkánk könnyítésére előre szeretnénk tudni, kinek milyen őrleménye fog szerepelni, ezt a taborosine.abraham.zsuzsanna@zoko.naik.hu címre mindenképpen küldjék el előre email-ben, hogy regisztrálhassuk. A minták előkészítésének érdekében minél előbb, de legkésőbb november 13-ig várjuk az őrleményeket!
A bor mintákból tételenként 2 db palackkal kell nevezni, melyen szerepeljen a termelő neve, használt fajta, évjárat esetleg további tudnivaló. Regisztrálni Szabó Sándor kollégáknál szükséges az alábbi email címen: 74sada@gmail.com illetve a következő telefonszámon lehet információkat kérni: +3620 980 6145
A bormintákat a paprika őrleményekhez hasonlóan november 13-ig várjuk.
A tavalyi tapasztalatokból okulva a szeged-öthalmi intézetünknél csak a személyesen (munkaidőben) behozott csomagokat tudjuk fogadni, ha postázzátok, akkor a cím:

Dankó Pista Faluház
6763 Szatymaz, Dózsa György u. 42.

 

A rendezvény az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A rendezvény tartalmáért teljes mértékben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.