MEGHÍVÓ
Szeretettel meghívjuk a
Fűszerpaprika, szőlő és bor határok nélkül - mit tanít a múlt és mit ad nekünk a jelen, hogy bízhassunk a jövőben?
című rendezvényünkre, melynek helyszíne:
SZATYMAZ
Dankó Pista Művelődési Ház
Dózsa György utca 42.
A tervezett program:
2019. november 15. (péntek)
10h00-12h00 | Fűszerpaprika-őrlemények bírálata - Vastagh József őrlemény-verseny |
10h00-13h00 | Borminták bírálata - Fráter Gyula borverseny |
9h30-14h00 |
A földrajzi eredetvédelemben rejlő lehetőségek a határmenti térségben - fiatal szakemberek fóruma a CORNUCOPIA1-projekt keretében |
|
09h30-09h35 | A földrajzi eredetvédelmi rendszer általános bemutatása - milyen lehetőségei vannak egy határon átnyúló eredetvédelemnek? (AM-előadó) |
|
09h35-09h55 | A földrajzi eredetvédelmi rendszer általános bemutatása - milyen lehetőségei vannak egy határon átnyúló eredetvédelemnek? (AM-előadó) |
|
09h55-10h15 | A Szegedi fűszerpaprika őrlemény mint hungarikum (Háda Attila Elemér, AM Hungarikumok Főosztály) |
|
10h15-10h35 | Fűszerpaprika eredetvédelem Európában (Somogyi Norbert, NAIK/SzTE MgK) |
|
10h35-10h55 | Szünet - a CORNUCOPIA-projekt keretében kifejlesztett termékek érzékszervi bírálata (GK) |
|
10h55-11h15 | A fűszerpaprika-termesztése a Vajdaságban az első világháború végétől napjainkig (Kovács Sárkány Hajnalka) |
|
11h15-11h35 | A földrajzi eredetvédelem lehetőségei Szerbiában - lehetséges jó példák a Vajdaságból (vajdasági előadó) |
|
11h35-11h55 | Perspektívák a nemzeti és európai földrajzi eredetvédelemben a Vajdaságban termelt fűszerpaprika esetében (Kovács Vilmos) |
|
11h35-12h20 |
Kerekasztal-beszélgetés Szeged környéki és vajdasági termelők, földolgozók részvételével: A szegedi fűszerpaprika, mint határon átnyúló európai uniós földrajzi eredetvédett termék? Érvek pro és kontra… |
|
12h20-12h35 | Szünet - a CORNUCOPIA-projekt keretében kifejlesztett termékek érzékszervi bírálata |
|
12h35-13h35 | Bemutatkoznak a CORNUCOPIA-projekt fiatal kutatói |
|
13h35-14h35 | Ebéd |
1 „CORNUCOPIA - Mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének fönntartható erősítése alternatív növények termesztésbe vételével és/vagy új, nagy hozzáadott-értéket képviselő termékek fejlesztésével” c. HUSRB/1602/41/0214 Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködési project
2019. november 16. (szombat)
09h30-13h15 | Gazdafórum - a gazdaságok és mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének erősítése - a több lábon állás lehetőségei a Homokhátságon |
|
09h30-09h45 | Köszöntők (Barna Károly polgármester, Somogyi Norbert) |
|
09h45-10h05 |
Újvilági tapasztalatok - fűszerpaprika-termesztés és -földolgozás Argentínában (Somogyi Norbert NAIK/SzTE) |
|
10h05-10h25 |
A fűszerpaprika-földolgozás kiskátéja - avagy mitől lesz igazán jó az őrlemény? Tapasztalatok határok nélkül - kerekasztal-beszélgetés fűszerpaprika-termelők - és földolgozók részvételével |
|
10h25-10h55 | Szünet -közönségszavazás a benevezett őrleményekről és borkóstolás |
|
10h55-11h25 |
Hogyan lehet eredményes jövője a szőlőnek a Homokhátságon és a Hajós-Bajai borvidéken? Bemutatkozik a Huszár Borház (Huszár István borász) |
|
11h25-12h50 |
Több lábon állás a Homokhátságon: sokszínű és jó példák a hazai és határontúlról - gazdálkodók, vállalkozók előadásai |
|
12h50-13h20 | A Vastagh József fűszerpaprika őrlemény-verseny és a Fráter Gyula bormustra díjainak átadása |
|
13h20-13h50 | Borárverés a dévai Szent Ferenc Árvaház javára |
|
13h50-15h00 | Ebéd |
Kedves Gazdatársak!
Az előző évekhez hasonlóan most is mindenkit arra biztatunk, hogy nevezzen az őrlemény és/ vagy a borversenyre. Fűszerpaprikából tételenként 200 gramm őrlemény, a csomagoláson a termelő neve, a használt fajta, esetleg további tudnivaló). Az idén is úgy gondoljuk, hogy csak az édes őrleményeket zsűriztetjük pénteken, ha valaki csípős vagy füstölt őrleménnyel nevezne, az csak szombaton kerül a poharakba, így azok a közönségdíjas szavazáson mérettetnek meg. A munkánk könnyítésére előre szeretnénk tudni, kinek milyen őrleménye fog szerepelni, ezt a taborosine.abraham.zsuzsanna@zoko.naik.hu címre mindenképpen küldjék el előre email-ben, hogy regisztrálhassuk. A minták előkészítésének érdekében minél előbb, de legkésőbb november 13-ig várjuk az őrleményeket!
A bor mintákból tételenként 2 db palackkal kell nevezni, melyen szerepeljen a termelő neve, használt fajta, évjárat esetleg további tudnivaló. Regisztrálni Szabó Sándor kollégáknál szükséges az alábbi email címen: 74sada@gmail.com illetve a következő telefonszámon lehet információkat kérni: +3620 980 6145
A bormintákat a paprika őrleményekhez hasonlóan november 13-ig várjuk.
A tavalyi tapasztalatokból okulva a szeged-öthalmi intézetünknél csak a személyesen (munkaidőben) behozott csomagokat tudjuk fogadni, ha postázzátok, akkor a cím:
Dankó Pista Faluház
6763 Szatymaz, Dózsa György u. 42.
A rendezvény az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A rendezvény tartalmáért teljes mértékben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.
Programajánló
Hírek
Raúl Salazar Cosio perui nagykövet és Julio Taquia tanácsos tettek látogatást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba – ahol Dr. Gyuricza Csaba főigazgató fogadta őket.
Dr. Gyuricza Csaba főigazgató és Bolyki Bence - a PREGA Konferencia és Kiállítás főszervezője - az M1 "Ma reggel" című műsorának vendégeként beszéltek a hazai precíziós gazdálkodás jelenéről és jövőjéről.