
MEGHÍVÓ
Szeretettel meghívjuk a
Fűszerpaprika, szőlő és bor határok nélkül - mit tanít a múlt és mit ad nekünk a jelen, hogy bízhassunk a jövőben?
című rendezvényünkre, melynek helyszíne:
SZATYMAZ
Dankó Pista Művelődési Ház
Dózsa György utca 42.
A tervezett program:
2019. november 15. (péntek)
10h00-12h00 | Fűszerpaprika-őrlemények bírálata - Vastagh József őrlemény-verseny |
10h00-13h00 | Borminták bírálata - Fráter Gyula borverseny |
9h30-14h00 |
A földrajzi eredetvédelemben rejlő lehetőségek a határmenti térségben - fiatal szakemberek fóruma a CORNUCOPIA1-projekt keretében |
|
09h30-09h35 | A földrajzi eredetvédelmi rendszer általános bemutatása - milyen lehetőségei vannak egy határon átnyúló eredetvédelemnek? (AM-előadó) |
|
09h35-09h55 | A földrajzi eredetvédelmi rendszer általános bemutatása - milyen lehetőségei vannak egy határon átnyúló eredetvédelemnek? (AM-előadó) |
|
09h55-10h15 | A Szegedi fűszerpaprika őrlemény mint hungarikum (Háda Attila Elemér, AM Hungarikumok Főosztály) |
|
10h15-10h35 | Fűszerpaprika eredetvédelem Európában (Somogyi Norbert, NAIK/SzTE MgK) |
|
10h35-10h55 | Szünet - a CORNUCOPIA-projekt keretében kifejlesztett termékek érzékszervi bírálata (GK) |
|
10h55-11h15 | A fűszerpaprika-termesztése a Vajdaságban az első világháború végétől napjainkig (Kovács Sárkány Hajnalka) |
|
11h15-11h35 | A földrajzi eredetvédelem lehetőségei Szerbiában - lehetséges jó példák a Vajdaságból (vajdasági előadó) |
|
11h35-11h55 | Perspektívák a nemzeti és európai földrajzi eredetvédelemben a Vajdaságban termelt fűszerpaprika esetében (Kovács Vilmos) |
|
11h35-12h20 |
Kerekasztal-beszélgetés Szeged környéki és vajdasági termelők, földolgozók részvételével: A szegedi fűszerpaprika, mint határon átnyúló európai uniós földrajzi eredetvédett termék? Érvek pro és kontra… |
|
12h20-12h35 | Szünet - a CORNUCOPIA-projekt keretében kifejlesztett termékek érzékszervi bírálata |
|
12h35-13h35 | Bemutatkoznak a CORNUCOPIA-projekt fiatal kutatói |
|
13h35-14h35 | Ebéd |
1 „CORNUCOPIA - Mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének fönntartható erősítése alternatív növények termesztésbe vételével és/vagy új, nagy hozzáadott-értéket képviselő termékek fejlesztésével” c. HUSRB/1602/41/0214 Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködési project
2019. november 16. (szombat)
09h30-13h15 | Gazdafórum - a gazdaságok és mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének erősítése - a több lábon állás lehetőségei a Homokhátságon |
|
09h30-09h45 | Köszöntők (Barna Károly polgármester, Somogyi Norbert) |
|
09h45-10h05 |
Újvilági tapasztalatok - fűszerpaprika-termesztés és -földolgozás Argentínában (Somogyi Norbert NAIK/SzTE) |
|
10h05-10h25 |
A fűszerpaprika-földolgozás kiskátéja - avagy mitől lesz igazán jó az őrlemény? Tapasztalatok határok nélkül - kerekasztal-beszélgetés fűszerpaprika-termelők - és földolgozók részvételével |
|
10h25-10h55 | Szünet -közönségszavazás a benevezett őrleményekről és borkóstolás |
|
10h55-11h25 |
Hogyan lehet eredményes jövője a szőlőnek a Homokhátságon és a Hajós-Bajai borvidéken? Bemutatkozik a Huszár Borház (Huszár István borász) |
|
11h25-12h50 |
Több lábon állás a Homokhátságon: sokszínű és jó példák a hazai és határontúlról - gazdálkodók, vállalkozók előadásai |
|
12h50-13h20 | A Vastagh József fűszerpaprika őrlemény-verseny és a Fráter Gyula bormustra díjainak átadása |
|
13h20-13h50 | Borárverés a dévai Szent Ferenc Árvaház javára |
|
13h50-15h00 | Ebéd |
Kedves Gazdatársak!
Az előző évekhez hasonlóan most is mindenkit arra biztatunk, hogy nevezzen az őrlemény és/ vagy a borversenyre. Fűszerpaprikából tételenként 200 gramm őrlemény, a csomagoláson a termelő neve, a használt fajta, esetleg további tudnivaló). Az idén is úgy gondoljuk, hogy csak az édes őrleményeket zsűriztetjük pénteken, ha valaki csípős vagy füstölt őrleménnyel nevezne, az csak szombaton kerül a poharakba, így azok a közönségdíjas szavazáson mérettetnek meg. A munkánk könnyítésére előre szeretnénk tudni, kinek milyen őrleménye fog szerepelni, ezt a taborosine.abraham.zsuzsanna@zoko.naik.hu címre mindenképpen küldjék el előre email-ben, hogy regisztrálhassuk. A minták előkészítésének érdekében minél előbb, de legkésőbb november 13-ig várjuk az őrleményeket!
A bor mintákból tételenként 2 db palackkal kell nevezni, melyen szerepeljen a termelő neve, használt fajta, évjárat esetleg további tudnivaló. Regisztrálni Szabó Sándor kollégáknál szükséges az alábbi email címen: 74sada@gmail.com illetve a következő telefonszámon lehet információkat kérni: +3620 980 6145
A bormintákat a paprika őrleményekhez hasonlóan november 13-ig várjuk.
A tavalyi tapasztalatokból okulva a szeged-öthalmi intézetünknél csak a személyesen (munkaidőben) behozott csomagokat tudjuk fogadni, ha postázzátok, akkor a cím:
Dankó Pista Faluház
6763 Szatymaz, Dózsa György u. 42.
A rendezvény az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A rendezvény tartalmáért teljes mértékben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével 19 halastavat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason - jelentették be kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.