A szegedi tájkörzetben a magyar fűszerpaprika termesztés újjáélesztéséhez, valamint a Szatymaz község területén egykor virágzó szőlő- és borkultúra - ami egykor a maga hétszáz hektárjával meghatározó volt a térségben – reneszánszához szeretne a községi gazdakör a maga eszközeivel hozzájárulni, ezért már közel egy évtizede ilyenkor ősszel rendezik meg a fűszerpaprika-őrlemények és borok versenyét. Ez utóbbiak nem csak az alföldi borvidékről, vagy országon belülről érkeznek, hanem a Küküllő-mentéről és a Vajdaságból, ahogy fűszerpaprika-mintákat is kapnak a szervezők Maros és Arad megyékből, valamint a vajdasági gazdák is megmérettetik magukat.
Programajánló
Hírek
Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével 19 halastavat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason - jelentették be kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Az idei esztendő, 2020 a Növényi Egészség Éve. Ebből az alkalomból a miskolci „Jedlik Ányos” TIT és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, partnerségben a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságával ismeretterjesztő cikkpályázatot hirdetett tudományos kutatóknak és középiskolai tanároknak. A pályázat céljául tűzték ki, hogy a szakemberek a tágan értelmezett növényi témájú ismeretterjesztés tudományos hátterét és összefüggéseit közérthető módon közkinccsé tegyék.