A „Furmint éve” 2017
MTI/FM Sajtóiroda/NAIK – 2017. március 8., szerda, 15:00

A szaktárca - hagyományteremtő szándékkal - 2017-et a Furmint évének nyilvánította azért, hogy felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter keddi, Gyuricza Csabával és Kiss Elizával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

fotó: FM

A miniszter jelezte: ebben az évben új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások révén szeretnének minél többet megtudni a furmintról. Kiemelt feladat, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, lehetőség nyíljon a kísérletezésre. Ebben a munkában a minisztérium stratégiai partnere a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), valamint a Szent István Egyetem (SZIE) borászati tanszéke. Így számos olyan furmintkutatási témát indítanak útjára az idén, amelyek országosan szolgálják a furmint fajta értékeinek megőrzését.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ mb. főigazgatója kiemelte, hogy a „Furmint éve” kezdeményezéssel összhangban, 2017-et a NAIK a furmint szőlészeti és borászati kutatásának kiemelt éveként kezeli. Ezzel segítve a termelőket a fajta optimális szőlőtermesztési és borászati technológiájának kialakításában, feltárva a furmint fajta valós értékeit. A NAIK kutatói programjának célja, hogy tudományos támaszt nyújtson ahhoz, hogy a „legmagyarabb” szőlőfajtaként is emlegetett furmint, Tokajon és Somlón kívül más borvidékeken is kiváló minőségben, újra jelentősebb szerepet kapjon, ezáltal Magyarország emblematikus fajtájává váljon. A NAIK főigazgatója nem kisebb célt tűzött ki, minthogy a kiemelt kutatási év eredményeként, az új furmint ültetvények bekerülési költsége 10-15%-al mérséklődjön, miközben az alanyok továbbra is első osztályú, megbízható, kórokozó mentes forrásból származnak. Ez anyagilag is jelentős tényező, tovább fokozhatja a hazai versenyképességet, hiszen 1 hektár új ültetvény bekerülési költsége jelenleg 5-7 millió forint – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

Kiss Eliza, kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a szaktárca nem feledkezik meg a furmint mellett a többi fontos szőlőfajtáról sem, ezért a kezdeményezés az elkövetkező években is folytatódik, így minden esztendőben más- más szőlőfajta kerül fókuszba. A miniszteri biztos kiemelt célnak nevezte, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok és lehetőség nyíljon a kísérletezésre is, akár a fajták, akár a talajok tekintetében.

 

Programajánló

2019. szeptember 27., péntek, 15:00 - 18:00
Helyszín: NAIK - Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (ÉKI) 1022 Budapest Herman Ottó út 15.
2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:30
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.