Kecskeméten ismét megtartották a szakmai körökben már hagyományosnak számító rendezvényt, az „Alföldi kenyér, szőlő és bor - határon innen és túl - konferenciát és bemutatót”.

A rendezvény megnyitóján Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ mindig szívesen veszi ki részét a rendezvény szervezéséből, hiszen hazánk legnagyobb agrárkutatással foglalkozó szervezeteként a NAIK-nak kötelessége Kárpát-medencei léptékben gondolkodnia és a munkáját eszerint megszerveznie. Erre pedig mindig jó alkalom a kecskeméti rendezvény, ahol évről évre felvonulnak a határon túli magyarság agráriumának termékei és szakemberei egyaránt. Az augusztus 20-i ünnepről szólva a főigazgató kiemelte, hogy a mezőgazdaság szerteágazó kihívásai közepette minden napnak megvan a maga üzenete és szépsége, azonban az államalapítás és az új kenyér ünnepe egy olyan kitüntetett dátum a Kárpát-medencei magyar gazdák történelmében és szívében, amelyhez foghatót nem találunk másikat a naptárakban.
A NAIK munkájáról szólva Gyuricza Csaba elmondta, hogy mind az 1200 munkatársa azon dolgozik, hogy jobb minőségű, megbízhatóbb és nemzetközi szinten is versenyképesebb termékek kerüljenek a magyar családok asztalaira. Ebben a munkában a központ kecskeméti bástyákra is támaszkodhat, hiszen a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének - Kecskeméti Kutató Állomása is eredményes munkát folytat a városban.
A hazai agrárium kihívásairól szólva a főigazgató kiemelte, hogy csakis az innováció, a kutatás és az oktatás folyamatos fejlesztése garantálhatja, hogy a magyar mezőgazdaság minden évben egyet előre tudjon lépni. A másik hatalmas ágazati kihívás az a hazai mezőgazdasági termékek feldolgozottsági szintjének drasztikus megemelése, itt Gyuricza Csaba szavai szerint az elmúlt években megkezdődött a jó irányba mutató fejlesztés, azonban a munka dandárja még hátra van. Amennyiben ebben a tekintetben minden évben fejlődni tudunk, akkor az önállóságunk és az élelmiszer önrendelkezésünk is olyan irányba fog erősödni, hogy a jelenleg zajló almafelvásárlási árakat érintő botrányos helyzet soha többet nem fordulhat elő a jövőben.
A rendezvény előadóinak és előadásainak címei alább olvashatóak:
Dr. Gyulai Ferenc: Áttörés a Kárpát-medencei búza és szőlőmagvak azonosításában
Dr. Ács Péterné: Gabonafélék az egészségmegőrző táplálkozásban. Kihívások és válaszok a jelen korban
Dr. Németh Krisztina: Hogyan lett egy kínzóeszközből életfa?
Geönczeöl Attila: Újraalakuló borvidék a Garam mentén
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével 19 halastavat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason - jelentették be kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.