A régió egyik legnagyobb agrárképzési intézménye jöhet létre Magyarországon
NAIK – 2020. június 4., csütörtök, 08:19

Magyarországon 11, míg az oktatás szempontjából legsikeresebb országokban, például Ausztriában, Hollandiában egy, legfeljebb két intézményben zajlik agár-felsőoktatási képzés. Ez a rendelkezésre álló anyagi és szakmai források nem megfelelő elosztásához vezet. A felsőoktatás tervezett átalakításával azonban egy olyan tudásközpont jöhet létre, ami kulcsszerepet fog játszani a modern, magyar agrárium megteremtésében – mondta Dr. Gyuricza Csaba az M1 – Ma reggel című műsorában.

A Magyar Közlöny május 28-i számában megjelent törvénymódosítás értelmében idén augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara beolvad a Szent István Egyetem szervezetébe. Ezt követően a teljes Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem egy szervezetben működik tovább. Így létrejöhet a régió egyik legnagyobb agrárképzési intézménye.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a döntés kapcsán a jelenlegi rendszer hiányosságaira is rámutatott:

„Jelenleg a hazai agrárképzést és agrárkutatást visszafogja a szétaprózódott infrastruktúra. Magyarországon jelenleg 11 egyetemen és 17 képzési helyen folyik az oktatás. Átlagosan ezer hallgató jut egy hazai agrár-felsőoktatási intézményre. Ugyanakkor Ausztriában 2 egyetemen oktatnak és ezek tömörítik a hallgatók 90%-át. Hollandiában egy agrár-profilú kutatóegyetem létezik. Így a rendelkezésre álló forrásokat, valamint oktatói kapacitást hatékonyabban tudják kihasználni”

Az oktatás tartalmával kapcsolatban kiemelte:

„Az agrárium az utóbbi években olyan fejlődésen ment keresztül, ami szinte egyedülálló a többi ágazat között, ugyanakkor azt látjuk, hogy a felsőoktatás nem tudta lekövetni az elvárásokat, a megszerzett tudás a munkaerőpiac követelményeihez képest nem elég gyakorlatias, ezen egy modern, hatékonyan kiépített, központosított infrastruktúra jelentősen javíthat”

A QS Quacquarelli Symonds összesítése alapján egyetlen hazai agrárképzési intézmény sincsen a világ 200 legjobb agráregyeteme között. Pedig egy sikeres agrár-tudásközpont és felsőoktatási intézmény kulcsfontosságú egy versenyképes, modern agrárium megteremtésében, hogy a hazai mezőgazdaság közel 10 éves fejődési pályája új erőforrásokra támaszkodva, tovább tudjon erősödni. A fentebb említett jogszabály pedig hatalmas lehetőséget kínál ezen célok elérésére – tette hozzá Dr. Gyuricza Csaba.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.