Borászati tanulmányút Grúziában
2017. december 4., hétfő, 10:04

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet két munkatársa 2017. novemberében egy grúziai tanulmányúton vett részt, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciái Főosztálya finanszírozott, az utazás megszervezésében pedig a Tbilisi Magyar Nagykövetség segített. A szakmai út remek lehetőség volt egy más világszemléletű nép borászati kultúrájába történő betekintéshez, valamint jövőbeni kutatási együttműködések, fajtacsere lehetőségek alapját is képezte. Kelet- és Nyugat Grúziában közelebbről is megismerkedhettek a kvevri-technológiával és az ezzel az eljárással készült borokkal. A grúz kvevri borászati technológia, az UNESCO általi immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott eljárás.

Balról jobbra: SRCA munkatársai (Nana Gogiberidze és Dr. Nino Chkhartishvili), a Tbilisi Magyar Nagykövetség munkatársa (Rolly Géza) és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai (Szűcsné Dr. Varga Gabriella és Nagy Zóra Annamária)

A magyar kutatók látogatásáról az SRCA Kutatóintézet honlapján többet olvashatnak: [link]

Kvevri technológiával készült narancsbor

Kvevri agyagkorsó a bor tárolására

 

Grúz pince kvevrikkel

 

Programajánló

2019. szeptember 27., péntek, 15:00 - 18:00
Helyszín: NAIK - Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (ÉKI) 1022 Budapest Herman Ottó út 15.
2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:30
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.