Élelmiszerveszteség: csak a szemléletformálás hozhat valódi eredményt
NAIK – 2019. október 1., kedd, 09:25

Az OMÉK nyitónapján, a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK AKI) szervezésében megrendezett konferencia az élelmiszer ellátási láncban keletkező élelmiszer-veszteség globális és EU-s szinten is egyre inkább megkerülhetetlen témakörére fókuszált, az intézet Élelmiszerlánc-kutatási Osztályának többéves kutatási eredményeit összegző „Élelmiszer-veszteségek keletkezésének okai, azok kezelése és megítélése a feldolgozóipari vállalatok körében” című, napokban megjelent könyvének bemutatásán keresztül.

fotó: Shutterstock


Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója köszöntőjében elmondta: az élelmiszerpazarlás és -veszteség társadalmi kára egyértelmű, a feleslegesen előállított élelmiszerek pótlólagos energiafelhasználást, környezeti terhelést jelentenek, emellett a veszteségek nagy része értékes biológiai anyag, amelynek megfelelő hasznosítása számos előnnyel járhat környezetvédelmi, fenntarthatósági és gazdasági értelemben. Mint kiemelte, e sokszereplős tématerületen különösen értékesnek tekinthető az eddigi, de még ennél is fontosabb a további kutatómunka, a párbeszéd és a megoldások keresése, amely célokat a NAIK hálózata a jövőben is igyekszik minden eszközével támogatni.

Amint arra Robert van Otterdijk, a FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) agrár-ipari szakértője nemzetközi helyzetet ismertető előadásában rávilágított, a világszinten évente elpazarolt 1,3 milliárd tonna élelmiszer legalább felét mindenekelőtt azért lenne szó szerint életbevágóan fontos okosan hasznosítani, mert ezzel a 2050-re várhatóan 60 százalékkal növekvő élelmiszerigényt a kibocsátás mindössze 28 százalékos növelésével könnyedén kielégíthetnénk. Bemutatta a FAO SAVE FOOD programját, amely az élelmiszerveszteség visszaszorítását a hatékony értékláncok kialakításán keresztül igyekszik megvalósítani.

A NAIK AKI napokban megjelent könyvét Dr. Kürthy Gyöngyi főosztályvezető-helyettes mutatta be. Elmondta: a könyvvel lezárt első kutatási szakasz az élelmiszer-feldolgozásra koncentrált. A visszajelzések alapján az élelmiszer-feldolgozók számos akadályozó tényezővel szembesülnek, amennyiben jó hasznosítási lehetőséget keresnének keletkező élelmiszer-hulladékaiknak: ezek többsége szabályozási kérdés, de emellett jelentős kihívás az is, hogy a melléktermékeknek nem alakult ki valós piaca, nincs megfelelő láncszerű együttműködés az érdekeltek között és jelenleg nincs elég ösztönző erő a veszteségek csökkentésére. Az élelmiszer-hulladékok csökkentésében, illetve jobb hasznosításában ennek megfelelően csak akkor lehetne áttörést elérni, ha az élelmiszer-veszteségekkel kapcsolatos szabályozásban alapvető szemléletváltozás történne: olyan ösztönzők kellenének, hogy a cégeknek megérje a termelődő hulladékok elkerülése, a veszteségek minél jobb hasznosítása.

A panelbeszélgetés keretében, az értéklánc különböző pontjain tevékenykedő szakértők röviden bemutattak néhány követendő és továbbfejlesztésre alkalmas kezdeményezést. Gyakorlati tapasztalataikkal egyértelműen alátámasztották a NAIK AKI kutatása során feltárt problémák jelenlétét, valamint megerősítették a további kutatás és konstruktív párbeszéd szükségességét.

 

Programajánló

2019. november 15., péntek, 09:30 - 2019. november 16., szombat, 15:00
Helyszín: Dankó Pista Művelődési Ház 6763 Szatymaz Dózsa György utca 42.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.
2019. november 28., csütörtök, 09:30
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.
2019. november 30., szombat, 10:00 - 14:00
Helyszín: NAIK GYDKI Újfehértói Kutató Állomás 4244 Újfehértó Vadastag 2.