Gazdafórum Szolnokon
kormány.hu/NAIK – 2017. március 8., szerda, 12:20

Az agrárkutatás, a fejlesztés és az innováció csak egységes irányítás mellett, összehangolva, egymást kiegészítve működhet hatékonyan, mondta Gyuricza Csaba a NAIK mb. főigazgatója Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdafórumon.

kép: infoKarcag

A főigazgató kiemelt feladatának tekinti a szakpolitikai, versenyképességi és fenntarthatósági kihívások megválaszolását, melyek eredményeképpen a hazai agrártudományok és a mindennapok mezőgazdasági gyakorlata között szorosabbra fűzhető a kapcsolat. A tudás akkor válik hatékonnyá, ha a kutatási eredmények a gyakorlat számára is hasznosíthatóvá válnak – hangsúlyozta. Az ernyőszervezethez tartozó intézetek a hálózatból adódó előnyöket kihasználva, egymással szorosan együttműködve úgy dolgozhatnak, hogy a NAIK egységes intézményként jelenik meg itthon és külföldön egyaránt. Ez azt is jelenti, hogy a szervezeten belül minden egységnek azonos prioritásrendszer alapján kell a munkáját terveznie, egymást támogatva kell a célok elérésére törekednie – fogalmazott a főigazgató.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság a gazdasági növekedés hajtómotorja. Tavaly az ágazatot sújtó problémák ellenére is helytállt a szektor, a 2,1 százalékos GDP-növekedéshez mintegy 0,6 százalékkal járult hozzá, így a gépiparnál is gyorsabban bővült. Fazekas Sándor felidézte, hogy rekordtermés volt napraforgóból, repcéből és szójából, áttörés történt a biogazdálkodásban, míg 2015-ben 120 ezer, 2016-ban már 200 ezer hektáron folyt biotermelés. Külön kitért arra, hogy folyamatosan nő a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.