„Gondozd otthon” – 15 ezer tő zöldségpalántát adományozott a NAIK rászoruló embereknek
NAIK – 2020. május 26., kedd, 11:04

„Gondozd otthon” névvel vette kezdetét a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) legújabb kampánya, aminek célja az önellátás egy formájának, a hobbi- és konyhakertészetnek a népszerűsítése. Az akció nyitányaként 15 ezer tő zöldségpalántát adományozott a kutatóhálózat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak, továbbá Budafok-Tétény Önkormányzatának. A „Gondozd otthon” kezdeményezés mellé állt Borbás Marcsi is, aki hasznos tanácsaival száll be a közösségi média kampányba.

A paprika, paradicsom és uborka palánták átadása ünnepélyes keretek között zajlott a Budatétényi Rózsakertben, amelyen részt vett Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő, Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, valamint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász - Caritas Hungarica országos igazgatója.

Az adományozott palánták alapanyagát a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. kifejezetten hazai körülményekhez nemesített vetőmagjai szolgáltatták, olyan magyar fajták, amelyek nemzetközileg is nagy elismerésnek örvendenek.

„A mezőgazdaság rengeteg potenciált rejt még magában, nemcsak a professzionális, ipari szféra, hanem a magánemberek, családok számára is. A „Gondozd otthon” akcióval fel szeretnénk hívni a figyelmet ezekre a lehetőségekre. Hiszen, ha van megfelelő vetőmag, jó minőségű palánta, föld és a körülményeket is biztosítani tudjuk, akkor saját magunk is termelhetünk otthon, akár a balkonon is egészséges zöldségeket. Mindehhez pedig kiváló hazai vetőmagok állnak a rendelkezésünkre ” - mondta el Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója.

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő szerint „a megbízható forrásból származó hazai termékek iránti igény egyre inkább növekszik. Különösen az olyan időszakokban érezhetjük jelentőségüket, mint a most előállt járványhelyzetben. Éppen ezért lényeges, hogy keressük a kiváló minőségű, biztonságos, hazai élelmiszereket, amelyek egyébként magyar munkahelyek megmaradását és családok megélhetését is biztosítják. Hozzátette: amennyiben lehetőségünk van rá, mi magunk is termesszük ezeket - akár csak egy kis konyhakertben-, hiszen így láthatjuk azt is, hogy mennyi gondoskodás kell azoknak a növényeknek, amik a gazdáktól az asztalainkra kerülnek.

A „Gondozd otthon” kampány keretein belül 15 ezer tő paprika, paradicsom és uborka palántát juttatott el a NAIK a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak, továbbá Budafok-Tétény Önkormányzatának. A szervezeteken keresztül kerülnek majd a növények a rászoruló családok és az idős emberek otthonaiba.

A szemléletformáló akció része, hogy a szervezők hasznos tanácsokkal segítik a kertészkedőket. Ebben vesz részt Borbás Marcsi is, aki tapasztalatait és kedvenc receptjeit osztja meg a kutatóhálózat Facebook oldalának követőivel.

 

Az eseményről készült videót az alábbi linkre kattintva tudják megtekinteni: VIDEÓ

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.