Kecsege ivadékok kihelyezése a Tisza mindszenti szakaszán
2018. június 5., kedd, 11:53

A NAIK Halászati Kutató Intézet az Agrárminisztérium támogatásával 2018 elején kutatási programot indított a hazánkban őshonos, nem vándorló tokfélék állományainak megőrzésére, populációik rehabilitációjának elméleti és gyakorlati megalapozása érdekében.

A projekt célkitűzése a kecsege, vágó tok, simatok populációnak megerősítésére, megőrzésére irányuló visszatelepítési program elindítása, ill. a korábbi, ez irányú tevékenység folytatása. A 2018-ban vállalt feladatok többrétűek. Egyrészt a Duna vízgyűjtőjéből származó tenyészegyedek vagy azok utódainak beszerzése génmegőrzési céllal. Ezek a későbbiekben biztosíthatják a visszatelepítési programhoz szükséges anyaállományt, hozzájárulva ezzel őshonos tokfajaink önfenntartó állományainak stabilizálódásásához. A másik cél a HAKI élő tok génbanki állományainak genetikai vizsgálata, szaporítási és ivadéknevelési kísérletek végzése a visszatelepítendő egyedek életképességének javítása céljából. A kísérletek során keltetett őshonos fajok ivadékait a kutatóintézet munkatársai, összefogva a horgászszervezetekkel, eredeti élőhelyeikre helyezik ki.

A HAKI szakemberei az első kecsegeivadék telepítést a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségével együttműködve a Tisza mindszenti szakaszán végzik 2018. június 04-én. A visszatelepítendő ivadékok a Halászati Kutatóintézet tok génbanki törzsállományának mesterséges szaporulatából származnak. A szaporítás során felhasznált tenyészegyedek ellenőrzött genetikai háttérrel rendelkeznek, azok a Duna vízgyűjtőjének hazai szakaszáról származnak. A mai, első telepítés után az év folyamán újabb kihelyezések is tervezettek mind a Dunán, mind a Tiszán. Ezeket a már nagyobb méretű egyedeket a tervek szerint egyedi jelöléssel látják el, aminek célja a kihelyezett példányok életképességének vizsgálata lesz természetes élőhelyükön.

 

Programajánló

2019. augusztus 23., péntek, 10:00 - 14:00
Helyszín: NAIK - Zöltségtermesztési Önálló Kutatási Osztály (ZÖKO) 6300 Kalocsa Obermayer tér 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.