Kecsege telepítés a Dunába
2018. június 21., csütörtök, 15:05

A NAIK Halászati Kutatóintézet az Agrárminisztérium támogatásával 2018 elején kutatási programot indított a hazánkban őshonos, nem vándorló tokfélék állományainak megőrzésére, populációik rehabilitációjának elméleti és gyakorlati megalapozása érdekében.

A HAKI szakemberei az első kecsegeivadék telepítést a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségével együttműködve a Tisza mindszenti szakaszán végezték. A 12-17 cm méretű, 300 db előnevelt ivadék állomány-pótló újabb kihelyezésére 2018.06.20-án kerül sor immár a Bács-Kiskun megyei Horgászegyesületek Szövetségével együttműködésben, melyeket a Baja feletti Duna szakaszon helyeznek ki.

A projekt egyik célkitűzése a kecsege populációnak a megerősítésére, megőrzésére irányuló visszatelepítési program elindítása, ill. a korábbi, ez irányú tevékenységek folytatása. A visszatelepítendő ivadékok a Halászati Kutatóintézet tok génbanki törzsállományának mesterséges szaporulatából származnak. A szaporítás során felhasznált tenyészegyedek ellenőrzött genetikai háttérrel rendelkeznek, azok a Duna vízgyűjtőjének hazai szakaszáról származnak.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.