Kiss Ervin emléktábla avatás Badacsonyban
2017. július 17., hétfő, 15:40

A Badacsonyi Borhetek keretében, 2017. július 15-én, szombaton Kiss Ervin Emléktábla avatásra került sor Badacsonyban, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutatóállomásán, a ”2017 a Badacsonyi Szőlő és Bor Éve” rendezvénysorozathoz kapcsolódva.

Kiss Ervin a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomásának vezető kutatója, majd 1983 és 1995 között, a nehéz időkben – ahogy ő fogalmazott – a kutatóállomás vezetője volt. Őriztem a lángot mondta mindig, és valóban nélküle ez a kutatóhely is könnyen a móri, ill. a tarcali kutatóállomás sorsára juthatott volna.

Kutatómunkáját számos sikeres új szőlőfajta fémjelzi: Zeus, Vulcanus, Rózsakő, valamint Olasz rizling-, Szürkebarát- és Rajnai rizling klónok. A halála után állami elismerést kapott Badacsony 15 fajtajelölt, éppen a Kiss Ervin iránti tisztelet jeléül kapta a Zervin nevet.

A Badacsonyban eltöltött évtizedek alatt a Balaton-felvidék, Badacsony, a Káli-medence szerelmesévé vált, de mindig nagy tisztelője volt a Zalai örökségnek is. Elkötelezett híve lett az itteni szőlő-borkultúrának, tanulmányozta múltját és kereste fejlesztésének lehetőségét.

Alapító tagja és hosszú ideig egyik meghatározó vezetője volt a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrendnek. A magyar borlovagrendi mozgalom elkötelezett híve volt a kezdetektől fogva. Mindig fontosnak tartotta az elődök munkájának a tiszteletét, ezért alapító tagja volt a Szőlészeti Borászati Emlékbizottságnak, és hosszú ideig szerkesztette a Kertészet és Szőlészet szaklapon belül nagy sikereket elért Nagy Elődök sorozatot, ezért is kezdeményezte és segítette a Badacsonyi Borvidék szőlészeinek, borászainak emléket állító oszlop felállítását itt Badacsonyban.

Az emléktábla avatáson a badacsonyiakon kívül jelen voltak a társ borlovagrendek képviselői a Balatonvin Borlovagrend, a Zsigmond Király Borlovagrend és az Alisca Borrend is.

Az emléktáblát a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend állíttatta.

 

Programajánló

2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:00
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), Báldy Bálint konferencia terem 2100 Gödöllő Isaszegi út 200.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek