Magyar vetőmagok bizonyíthatnak a ghánai mintafarmban
NAIK – 2018. szeptember 5., szerda, 15:57

Megérkeztek a NAIK vetőmagjai arra a növény-és állattenyésztési együttműködést megindító mintafarmra, aminek létrehozásáról 2018. június 20-án a 3. Budapest Afrika Fórum keretén belül Dr. Gyuricza Csaba főigazgató együttműködési megállapodást írt alá a ghánai Dodowa-régió képviselőjével Bernard Tetteh-el.

Hagyományosan jók a NAIK kapcsolatai az afrikai országokkal, több sikeres kezdeményezés jellemezte az elmúlt évek munkáját. A ghánai-magyar együttműködés agrárdiplomáciai mérföldköve volt, amikor 2017-ben a két ország külügyminisztereinek jelenlétében írt alá megállapodást a NAIK és ghánai partnerszervezete. Azóta új szintre lépett a munka, ennek egyik ékes példája, hogy elkezdődtek az előkészületek fiatal ghánai kutatók több hónapos fogadására, illetve magyar kutatók ghánai szakmai tanulmányútjára, továbbá egy olyan közös mintafarm is hamarosan megszületik, ahol afrikai körülmények között bizonyíthatnak a magyar vetőmagok. A tanulmányutak és a jövőbeni közös munka fő csapásvonalai a paradicsom, a gabona - főként a kukorica – a halászati együttműködések, továbbá a mezőgazdasági szaporítóanyagok magyar exportja lehet – jelentette ki akkor a főigazgató.

A magyar termesztési technológiát alkalmazó mintafarm egy kiemelten kutatási célokat szolgáló gazdaság, amire az igényt kimondottam az afrikai ország regionális vezetése fogalmazta meg Szabó András nagykövet részére, aki összekapcsolta a két ország agrárkutatási intézményeit és végig koordinálta az egyeztetési folyamatokat. A szakmai együttműködést a NAIK főigazgatójának ghánai látogatása alkalmával folytatott tárgyalások, majd Bráj Róbertnek  - a NAIK ZÖKO osztályvezetőjének - a térségben folytatott kutatómunkája alapozta meg. A NAIK szakértői főként a növénytermesztés, növénynemesítés terén végeztek tényfeltáró kutatómunkát 2018 márciusában, erre alapozva meghatározták azokat az irányokat, amelyek mentén célszerű a partnerekkel együttműködéseket indítani, továbbá ajánlásokat dolgozott ki különböző termények ghánai termesztési technológiájára vonatkozólag. A javaslatok, illetve a ghánai fél igényei szerint a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya elkészítette és kiküldte az első vetőmag csomagját Ghánába. A mintafarm a magok elvetését követően a tervek szerint szeptemberben kerül ünnepélyes átadásra. A gazdaság kialakításában és formálásában a NAIK mellett a gödöllői Szent István Egyetemen Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretén belül mezőgazdasági tanulmányait folytató néhány hallgató és szakoktató is bevonásra kerül.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.