MEGOSZ közgyűlés és szakmai fórum
2019. március 14., csütörtök, 11:47

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) 2019. március 8-án Sarlóspusztán tartotta meg tisztújító közgyűlését, és ebből az alkalomból szakmai fórumot is szerveztek a hazai mezőgépgyártás fejlesztéséről és az export növelésének lehetőségeiről.

A szakmai program nyitóelőadását Nagy István agrárminisztert helyettesítő Lantos Gergely, a minisztérium Agrármodernizációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese tartotta a „Magyar mezőgazdaság modernizációjának aktuális kérdései” címmel. Kiemelte a magyar mezőgazdaság versenyelőnyeit és kedvező adottságait, amire a fejlesztések alapozhatók. Fontos feladatként jelölte meg a generációváltás elősegítését és az agrárdigitalizáció felgyorsítását. Digitális Akadémia létrehozásával a felső és középfokú oktatás fejlesztésével kívánják növelni a digitalizációhoz szükséges tudást és a hozzáértő szakemberek számát. A DAS – Digitális Agrárstratégia program megvalósításával kívánják helyzetbe hozni a gazdaságokat, a modern mezőgazdasági módszerek alkalmazásához. Az új KAP nyújtotta lehetőségeket és AKG programokat is a modernizáció szolgálatába kívánják állítani.

Pozitívan értékelte a hazai mezőgépipar tevékenységét is, és bár az EU-n belüli részesedése mindössze 1,2 %-os, a hazai mezőgazdaság gépellátásában a jelentősége számottevő. Évente 120-140 Mrd HUF volumenben állít elő gépeket, amelynek 80 %-át exportálja, zömében a nagy nyugati gyártók beszállítójaként.

A szakmai fórum második részében a MEGOSZ stratégiai partnerei vették számba az együttműködés fejlesztési lehetőségeit.

A rendezvényen a MEGOSZ elnöksége több alapítótagnak és a hazai mezőgazdaságigép-gyártásért sokat tett személynek „A magyar mezőgépgyártásért” elismeréseket adott át.

A kitüntetettek között szerepelt Dózsa Krisztina MEGOSZ koordinátor, Gyurácz Ferenc (Bagodi Mezőgép Kft.), Szabó Imre (Rekard Kft.), id. Majsa Sándor (Sokoró Kft.), Gyökös Sándor (Farmgép Kft.) és Háj József (Metripont-M93 Kft.).

A közgyűlésen Dr. Fenyvesi László előterjesztésében megvitatták, majd elfogadták a 2018. évről készített szakmai és pénzügyi beszámolót.

A tisztújító közgyűlésen a MEGOSZ új elnököt és elnökséget, illetve felügyelőbizottságot választott, az addigi tisztségviselők a mandátumuk lejártával visszaadták a megbízatásukat.

Az új elnök személyére egy jelölés érkezett, ennek megfelelően Csanádi Tamás (Claas Hungária Kft.) megválasztása egyhangúlag történt, az elnökség tagjait pedig több jelölt közül titkos szavazással választotta meg a közgyűlés.

Ezután az elnökséget Ackermann Tamás (Fliegl Abda Kft.), Háj András (Metripont-M93 Kft.), Varga Lajos (BPW-Hungária Kft.), Dr. Majsa Tímea (Sokoró Kft.) és Dr. Renner Tamás (Renner Bt.) alkotja Csanádi Tamás elnökkel és Dr. Fenyvesi László fő­titkárral kiegészülve.

A továbbiakban hét fővel végzi majd a munkáját az elnökség. Az új felügyelőbizottság Szabó Balázs elnök, Dr. Bíró István, valamint Kókai Balázs FB tag összetételben tevékenykedik a jövőben. Az újonnan megválasztott tisztségviselők és a 75 %-ban jelen lévő MEGOSZ tagok egyhangúlag elfogadták a MEGOSZ 2019. évi munka- és költségvetési tervét.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.