Nemzetközi tanácskozás a szójatermesztés jövőjéről
NAIK/agroforum.hu – 2018. június 20., szerda, 16:24

Először került sor a Magyar Szója Szövetség és a Donau Soja közös rendezvényére, amit Héderváron tartottak meg. A tanácskozásra tíz országból, három földrészről érkeztek a résztvevők. A konferencia első állomása volt annak a kínai küldöttségnek, amelynek tagjai tíznapos európai szakmai programon vesznek részt.

A szakmai esemény délutánján Feldman Zsolt államtitkár, dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, Polgár Zoltán, a Magyar Szója Egyesület alelnöke és Matthias Krön, a Donau Soja elnöke adtak választ az újságírók kérdéseire. A sajtótájékoztató során elhangzott, Magyarország hosszú évek óta szigorú GMO-mentes politikát folytat, melynek alapjait a legmagasabb jogi szinten, az Alaptörvényben fektettük le. Kiemelt célunk egy összehangolt együttműködés kialakítása az európai régióban, hiszen az együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak.

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója a résztvevő szakembereket köszöntve örömének adott hangot, hogy a tavalyi kínai szója csúcstalálkozó után ebben az esztendőben több ország közösen, Európában lehet a házigazdája a következő nagyszabású rendezvénynek. Mint mondta, külön öröm számunkra, hogy ennek a négy országot magában foglaló, tíznapos rendezvénysorozatnak a kezdő állomása Magyarországon van. A nap során volt mód arra, hogy a résztvevők megismerkedjenek azokkal a legkorszerűbb ismeretekkel, amelyek a szójatermesztéshez kapcsolódnak és nagy részben magyar tudáshoz is kötődnek. A NAIK főigazgatója elmondta: tavaly Pekingben nagy örömmel tapasztalta azt, hogy Európának ez a része, a Duna Szója Szövetség és tagországai, illetve Kína mennyi mindenben hasonlóan gondolkodik, amikor a GMO-mentesség kerül szóba. Ez azért is fontos, mert a GMO-mentesség fenntartásában, illetve megőrzésében globálisan csak jelentős összefogással érhetünk el eredményeket. A világ szójaellátásának a 95 százaléka génmódosított szójából történik. Ezt tudva különösen nagy érték nekünk a GMO-mentesség megőrzése és fenntartása - nap mint nap érzékeljük azt a versenyelőnyt, amit ez jelent számunkra.

Az elmúlt években nagyon sok részsikert értünk el a szójatermelésben, illetve GMO-mentes fehérje-ellátásunk megteremtésében. A célunk az, hogy a szója termőterülete tovább növekedjen Magyarországon; a jelenlegi hatvanezer hektár körüli területnagyságról tovább lépve, szeretnénk elérni a százezer hektárt. Tisztában vagyunk azzal, hogy ehhez nagyon sok feladatot kell teljesítenünk, nagyon sok dolgunk van a kutatás-fejlesztésben, az innovációban, az integráció erősítésében. Elkerülhetetlen az öntözés fejlesztése, az öntözött területek növelése Magyarországon, ami szerencsére összhangban van azzal, amit a jelenlegi szakpolitika megfogalmaz. Ki kell dolgoznunk és tovább kell erősítenünk azt a professzionális szaktanácsadási hátteret is, ami a szójatermesztéshez kapcsolódik, amiben a Magyar Szója Szövetségre stratégiai szövetségesként és partnerként számítunk.

Befejezésként a NAIK főigazgatója röviden szólt azokról az eredményekről, amelyekre méltán lehet büszke a magyar agrárkutatás. Nem csak Magyarországon, hanem külföldön is kiváló eredményeket értünk el a Pannónia Kincse fajtával. Ebben az esetben nem csupán egy kimagasló eredményeket produkáló szójafajtáról beszélhetünk, hanem arról is, hogy a hazai kutatók, munkatársaink a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban már kifejlesztették a Pannónia Kincse esetében azt a precíziós mezőgazdasági rendszerekhez kapcsolódó teljes termesztés-technológiai hátteret, amellyel biztosítható a szója legkorszerűbb, világszínvonalú termesztése is.

Vannak tehát eredmények, az érdekeink pedig közösek, ennek megfelelően végezzük a munkánkat az elkövetkező időszakban is. Azon dolgozunk közösen kínai barátainkkal, illetve európai partnereinkkel, hogy a fehérje-ellátottságban minél jobb eredményeket tudjunk elérni a GMO-mentes mezőgazdaság erősítése érdekében – fejezte be köszöntőjét Dr. Gyuricza Csaba.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.