Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért
Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága – 2018. szeptember 26., szerda, 12:16

Országos szakmai szervezetekkel közösen tartott fórumtanácskozást az idei parlagfűszezon tapasztalatairól az Országos Polgárőr Szövetség és a Baranya Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége szeptember 21-23. között.

A „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében szervezett rendezvényen Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója köszönetet mondott a polgárőrök parlagfű elleni küzdelemben végzett tevékenységéért. Kiemelte, hogy a védekezés elsősorban a földhasználók, földtulajdonosok feladata, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai alapján az eredményes védekezés csakis széleskörű összefogással valósulhat meg. Míg a hatóságok feladata annak ellenőrzése, hogy a parlagfű elleni védekezésben a földhasználók eleget tesznek-e jogszabályi kötelezettségüknek, addig a polgárőrök szemléletformálással, és a felderítésben történő közreműködésükkel segítenek.

Zámbó Péter, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke elmondta, hogy az országosan mintegy 63 000 tagot számláló Polgárőrség a parlagfű elleni küzdelemben az Agrárminisztérium támogatásával már négy éve vesz részt. A szemléletformálás mellett a polgárőrök a nagyobb kiterjedésű területeket gyalogos, lovas, és légi úton végzett járőrszolgálat során ellenőrzik. Az idei év során a girokopterrel, sárkányrepülővel és siklóernyővel végzett légi felderítéssel országosan több mint 100 000 hektárnyi területet ellenőriztek a polgárőrök.

A tanácskozás alkalmával az Agrárminisztérium, a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Országos Közegészségügyi Központ szakemberei adtak tájékoztatást az országos és a Baranya megyei parlagfű helyzetről.
A fórumot követően szeptember 22-én és 23-án országos szakmai képzést tartottak Orfűn a polgárőr környezetvédelmi referensek részére.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.