Stratégiai megállapodás a fehérjeprogram sikeréért
2018. december 4., kedd, 08:37

December 3-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében került sor a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület (MSZFE) közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírására.

fotó: Pelsőczy Csaba

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke elmondta, hogy a világon tavaly 331-333 millió tonna szója termett, amely idén közel 20 millió tonnával nőtt. Az Európai Unióban óriási fehérjehiány van, mindössze 800-900 ezer hektáron termelnek szóját, ami 2,5 millió tonna termést jelent. Azonban az EU-ba importált szójabab mennyisége 14 millió tonnát, az import szójaliszté pedig 18 millió tonnát tesz ki. A fórumon a NAK, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület, valamint a NAIK stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a legfrissebb kutatási eredmények és innovációs tartalmak széles körben elérhetővé tétele, felhasználása és további fejlesztése érdekében.

Ezt követően Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, Vadász Attila, az MSZFE elnöke és Zászlós Tibor, a NAK alelnöke ünnepélyes körülmények között kézjegyével látta el a megállapodást.

fotó: Pelsőczy Csaba

Dr. Gyuricza Csaba az aláírást követően a résztvevőkhöz szólva hangsúlyozta a stratégiai együttműködési megállapodás jelentőségét, amit az ágazati szervezetek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a mezőgazdasági vállalkozások együttműködési szándéka hozott létre. A főigazgató arra emlékeztetett, hogy mintegy száz éve alkottak meg Magyarországon egy elképzelést a fehérjekérdés megoldására – és a megoldásra váró feladatok azóta sem változtak. Mint mondta, a NAIK arra törekszik, hogy 4-5 éven belül eredményeket lehessen felmutatni. A program kiteljesedését a szója mellett más fehérjenövények és a már rendelkezésre álló melléktermékek is szolgálni fogják. Lényeges, hogy a szakmai háttér biztosított, a szakmai-ágazati szervezetek és az agrárkutatás összefogása a kormányzat, a minisztérium támogatásával történik – zárta gondolatait Dr. Gyuricza Csaba.

Vadász Attila kiemelte, hogy az egyesület több éve dolgozik azért, hogy létrejöhessen egy ilyen stratégiai megállapodás a magyar gazdálkodók versenyképességének növeléséért. Mint mondta, az elmúlt években a szója hektáronkénti termésátlaga Magyarországon a két tonnáról három tonnára emelkedett és ezt a szintet továbbra is tartanunk, növelnünk kell.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.