Szent György napi Traktorkiállás a NAIK MGI-ben
2017. április 24., hétfő, 12:35

2017. április 23-án ismét megrendezte hagyományos Szent György napi traktorkiállását a NAIK MGI. A családias esemény előtti szakmai konferencia nagy érdeklődés mellett, „Környezetvédelmi és Energetikai Kihívások a mezőgazdaságban” címmel került megrendezésre.

Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy mind a Föld napja, mind pedig a Szent György nap kiváló alkalmat ad az eseménynek. A Szent György nap a mezőgazdasági tevékenység kezdete, ez a jószágkihajtás napja, amit itt a Mezőgazdasági és Gépesítési Intézet traktorkiállása, gépesítési szempontból szimbolizál – hangsúlyozta.

A főigazgató beszédében többször kitért arra, hogy a versenyképesség és a környezettudatosság jegyében a legmodernebb technológiákat kell tudnunk megjelenítenünk. Az agráriumban is megjelent a digitalizáció, betört az informatika, rohamtempóban változik a technika, egyre inkább csúcstechnológiai ágazattá válik. Nagyon fontos, hogy az eredményeket ne csak elérjük, ne csak fajtákat hozzunk létre, ne csak kidolgozzunk technológiákat, hanem ezek társadalmasítása is megjelenjen a hétköznapokban. Olyan kutatási programokon dolgozunk, amelyek a szakpolitikai célok megvalósítását a versenyképesség és a fenntarthatóság jegyében kívánják elérni Ehhez arra is szükség van, hogy a legfiatalabb korosztályok számára is népszerűvé tudjuk tenni a mezőgazdaságot. Ezért is mutatkozik be egy kis családias nap keretében a NAIK intézményrendszere, ahol a gyermekek számára is érthető, kézzelfogható módon prezentáljuk az eredményeinket – tette hozzá Gyuricza Csaba.

A NAIK MGI Szent György napi traktorkiállása teljes egészében a múlt és a jövő szimbolikája mentén zajlott, hiszen míg a konferencián a szakemberek gyarapíthatták tudásukat, addig a gyermekeknek ismeretterjesztő foglalkozások álltak a rendelkezésükre.  A traktorkiálláson pedig egymás mellet mutatkozott be az érdeklődőknek a muzeális értékű, 1938-ban gyártott HSCS G 35 traktor és a hazai termékfejlesztési díjat nyert KUBOTA M8540 N Távtrak típusú, távirányítással is működtethető traktor.
 

 

Programajánló

2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:00
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), Báldy Bálint konferencia terem 2100 Gödöllő Isaszegi út 200.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek