Szilva szakmai nap Cegléden
2018. szeptember 12., szerda, 13:34

A Gyümölcstermesztési Kutatóintézet az éves szilva szakmai rendezvényét szeptember 7-én tartotta, melyen 100-nál is több szakember vett részt.

Dr. Nádosy Ferenc kutatóállomás vezető köszöntője és programismertetője után Dr. Lakatos Tamás intézet igazgató üdvözölte a jelenlévőket, kiemelte, hogy a szilva egyre nagyobb presztízsű gyümölcs, amit az országos ültetvény telepítési számadatok is igazolnak.

Takáts László, Cegléd polgármestere örömét fejezte ki, hogy a város régóta szorosan összefügg a Kutatóintézettel, amely eredményeivel hozzájárul Cegléd hírnevéhez. Kihangsúlyozta, hogy bár az időjárási anomáliák ellenére idén jó a szilva termés, sajnos a felvásárlási ár nagyon alacsony, ezen változtatni kellene. Dr. Nádosy Ferenc, aki a szilva téma felelőse az Intézetben, a magyarországi fajta- és alanyhasználatot ismertette. Elmondta, hogy a vezető fajta a ’Cacanska lepotica’, ami korábban messze a legnagyobb arányban termesztett fajta volt, napjainkban azonban a második helyen álló ’Stanley’ kezdi utolérni. A harmadik és negyedik helyen a német fajták és a Besztercei klónok állnak, ezek aránya is változik napjainkban, a vírus érzékeny Besztercei klónok egyre jobban visszaszorulnak, míg a német fajták (’Elena’,’Topend Plus’,’Katinka’,’Presenta’ előre törtek. Dr. Surányi Dezső (Ceglédi Kutatóállomás) a Prunus nemzetség botanikai sokféleségét mutatta be, megemlítve, hogy 140 faj tartozik a nemzetségbe, ezekből nem mindegyik szilva jellegű. Bemutatta, hogy a világon termelt 12 millió tonna szilvatermés felét Kína adja, Magyarország a 29. helyen áll. Peter Hilsendegen (igazgató, Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Központ, Oppenheim, Németország) a minőségbiztosítás legfontosabb technológiai lépéseiről tartott átfogó előadást. Az egyik legmeghatározóbb elem a koronaforma helyes kiválasztása, melynél sok szempontot kell figyelembe venni, például a legnagyobb költségigényű, kézimunkát igénylő metszés és betakarítás költséghatékonnyá tételét, akár gépesítéssel is. A kiválasztott alany és fajta valamint a klimatikus viszonyok is befolyásolják, hogy az általa ismertetett koronaformák közül az orsóra, ferde sövényre, sövényre, hagyományos térállásra vagy nagyon intenzív ültetvényre essen a választás. A metszéssel kapcsolatban elmondta, hogy annak idejét elsősorban az határozza meg, milyen reakciót várunk a fától. A termésritkításnál a helyes metszést tartja a legfontosabbnak, de fajtától, éghajlati viszonyoktól függően virágzáskori vegyszeres és mechanikai megoldásokat is ismertetett. Az öntözéssel és a tápanyagellátással kapcsolatban kiemelte, hogy jelentős költség takarítható meg, ha csak a fákhoz juttatjuk a vizet vagy a tápoldatot, nem a teljes ültetvényre. A termés betakarításhoz a termelők Németországban jelentős segítséget kapnak egy országos adatbázis által, mely sok tényezőt figyelembe véve, az adott régióra szabottan ajánlást tesz az optimális szedési időpontra. Dr. Michael Neumüller (magánnemesítő, Bajor Gyümölcs Centrum, Németország) új, betegségellenálló német szilva fajtákat és alanyokat mutatott be, kihangsúlyozva, hogy napjainkban a szilvafajták nemesítésénél komoly szempont a szilvahimlő vírus, más néven Sharka vírus (PPT) elleni tolerancia, vagy rezisztencia. Új nemesítésű toleráns fajta a ’Franzi’ és a ’Moni’, ez utóbbi hiperszenzitív fajta, azaz elpusztul a fa, ha vírusfertőzött. Bemutatott még néhány, egyenlőre csak kóddal jelölt ígéretes fajtajelölteket is. Czakó Gábor ügyvezető és Czakó Mónika (Bestillo Pálinkaház, Boldogkőváralja) előadásukban ismertették azokat a tulajdonságokat, amelyeket egy pálinkafőző keres a gyümölcsben. Megtudtuk, hogy fontos szempont a kiemelkedő íz-és aromavilág, a harmónikus cukor-sav arány, a magas refrakció valamint a bőséges termésmennyiség és a 100 km-en belüli elérhetőség. Kiemelték, hogy jó pálinkát csak magas minőségű gyümölcsből lehet készíteni. A rendezvény végén a jelenlévők meg is kóstolhatták a kajszi és szilva pálinkájukat. Végezetül Demku Tamás (Ceglédi kutatóállomás) ismertette az Állomás fajtagyűjteményében lévő ígéretes tételeket. A rendezvény ideje alatt megtekinthető volt egy több, mint 40 tételből álló szilva bemutató, köztük a legkülönfélébb színű, méretű, alakú gyümölcsökkel. A szünetben a jelenlévők megnézhették az udvaron hagyományos üstben készülő szilvalekvárt, amit meg is kóstolhattak.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.