Újabb dél-amerikai nagykövet tett látogatást a NAIK-ban
NAIK – 2018. október 2., kedd, 10:24

Veronica Chahin, a Chilei Köztársaság budapesti nagykövete érkezett megbeszélésre Dr. Gyuricza Csabához, a NAIK főigazgatójához.

A látogatás kiemelt témája volt a gyümölcstermesztésben és kutatásban történő további együttmőködések kiaknázása, továbbá az öntözés, vízgazdálkodás és rizstermesztés területén történő még komolyabb kooperáció – ennek jegyében hamarosan új, magyar rizs-nemesítési anyagok érkeznek Chilébe, továbbá magyar szakemberek fognak kiutazni a dél-amerikai országba.

Dél-Amerika országai közül Chilében hat magyar cseresznyefajta (Rita, Carmen, Axel, Vera, Paulus, Petrus) áll szabadalmi oltalom alatt a Chilei Szabadalmi Hivatalban. 2017. január 25-án a Santiagói Magyar Nagykövetségen Chilei-Magyar Cseresznye Workshopot tartottak, ahol a chilei partnerekkel eddig folytatott együttműködés eredményei kerültek bemutatásra újabb, potenciális partnerjelölteknek. A workshop új lendületet adott a két ország közötti  együttműködésnek.

A NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézete (NAIK ÖVKI), 2014-ben – akkor még önálló kutatási osztályként - vette fel a kapcsolatot a chilei rizstermesztés egyik elismert szakértőjével, Carlos Cisternas Vidal-lal, aki 2015-ben személyesen is Szarvasra látogatott. A szakmai együttműködés alapja a Magyarországon nemesített, kiváló hidegtűréssel rendelkező rizsfajták (különösen a Sandora) kiugró szántóföldi teljesítménye volt a chilei körülmények között. A tervezett és mindkét fél részéről fontos együttműködés alapjai a fejlett chilei rizstermesztési technológia és a különleges magyar rizsfajták (kiváló hidegtűrés, koraiság, vízhiány tűrése). A klimatikus feltételek hasonlóak a két országban, a tenyészidőszak alatt az alacsony hőmérséklet sokszor limitálja a használható fajták körét. Következő lépésként 2018. október-november hónapokban új nemesítési anyagokat küld a NAIK Chilébe, hogy a helyi körülmények között is tesztelhessék partnereink. Terveink szerint 2019. január-februárban Chilébe utaznak a NAIK ÖVKI munkatársai, hogy tovább erősítsék az együttműködést és közösen folytassanak vizsgálatokat az Almendro Rizskutatási Központ munkatársaival.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.