Vízgazdálkodási szakértők Kenyában
Bozán Csaba – 2018. július 31., kedd, 10:01

A hazai vízipar külpiaci tevékenységét előmozdító tevékenységek finanszírozása (02-KKM-VÍZDIPLOMÁCIA-2018) c. pályázati forrást a VIZITERV Export Kft. nyerte el, így többek közt a NAIK ÖVKI is részt vesz az „Előzetes megvalósíthatósági tanulmány készítése a mezőgazdasági termelés biztonságának javítására a felszíni és felszín alatti vízkészletekből történő öntözési lehetőségek figyelembevételével Kenya száraz és félszáraz térségeiben” c. projektben.

A munka első fázisában szakmai látogatást tettünk Kenyában Nairobi és Mombasa tartományban 2018. július 7-től 16-ig. A magyar szakértői delegáció tagjai dr. Dobi László (VIZITERV Export Kft., ügyvezető), Bálint Márton (VIZITERV Environ Kft., vezető tervező), Domonyai András (domonyai- Afribotanica LLP., tulajdonos, afrikai agrárfejlesztési szakértő) és Bozán Csaba (NAIK ÖVKI, osztályvezető). Munkánkat nagyban segítette Mészáros Zsolt külgazdasági attasé (Magyarország Nagykövetsége Nairobi, Kenya).

A projekt célja egy előtanulmány készítése, mely Kenya száraz és félszáraz területeinek öntözés fejlesztésének előmozdítását irányozza elő. A tanulmány megfelelő helyzetelemzésre támaszkodva azokat a fejlesztési irányokat, lehetőségeket, területeket, kívánja kijelölni, ahol a magyar vízgazdálkodási, öntözési eljárások, tapasztalatok eredményesen adaptálhatók, hasznosíthatók. Ehhez fel kell térképezni a Kenyában folyó vízrendezési, vízgazdálkodási munkát, lehetőségeket, tervezhetőséget, különös tekintettel a szárazság, öntözhetőség, vízvisszatartás és gyűjtés szempontjából releváns hidrológiai, meteorológiai és a kapcsolódó szakterületekre vonatkozó adatok elérhetőségére. A céljaink elérése érdekében számos partnerszervezettel vettük fel a kapcsolatot, illetve jelenleg is működő kisüzemi öntöző gazdaságokat tekintettünk meg. Nairobi-ban (semi-arid magaslati térség) meglátogattuk a Vízi Erőforrások Hivatalát (https://www.wra.go.ke/), a FAO Kenya-t (http://www.fao.org/kenya/en/), a Kenyai Mezőgazdasági és Állattenyésztési Kutató Szervezetet, KALRO (http://www.kalro.org/) és a HYDRO Water WELL(K) LTD-t (https://www.hydrogroup.co.ke/). Meru tartományban (Mount Kenya régió – semi-arid/arid határon, Egyenlítőn fekvő térség) tárgyalásokat folytattunk a szakterület felelőseivel (mezőgazdasági és öntözési miniszterei), illetve Mombasa tartományban (arid/semi-arid egyenlítői, óceánparti térség) a tartomány agrárminiszterével.

A megbeszéléseket követően a magyar partnerekkel a kenyai felek mindegyike aktív és szoros kapcsolattartást szorgalmazott. A magyar tárgyalási stratégia arra irányult, hogy a felszíni és felszín alatti vizekre vonatkozó hosszú idősoros adatokhoz hozzáférhessünk, melyen túl hidrometeorológiái, hidrológiai, földrajzi és agro-meteorológiái adatok feltérképezését is elvégeztük. Kiemelt feladatként kezeltük a már meglévő hatástanulmányok, előtanulmányok, megvalósíthatósági tanulmányok és kiviteli tervekhez való hozzáférhetőség feltérképezését is. Mindezek megfelelő alapot nyújtanak a címben jelzett feladat végrehajtásához.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.