NAIK - Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet

NAIK - Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet

Az intézetről

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Magyarország legnagyobb, kifejezetten gyümölcstermesztési kutatással foglalkozó szervezete. Az Intézet jogelődjeit 1949-ben és 1950-ben alapították. Számos átalakítást követően a jelenlegi szervezeti felépítés a NAIK megalakulásával jött létre. Jelenleg négy kutatóállomásba szervezve végezzük munkánkat.

Az Intézet központja Budatétényben (Budapest XXII. kerületében) található a méltán népszerű, az Intézet dísznövény nemesítési csoportja által fenntartott Rózsakert mellett, de a központi telephelyhez csatlakozik az Érd Elvira-majorban található kísérleti telep, valamint a Nagymaroson lévő, a gesztenye fajtagyűjteménynek helyet adó kísérleti kert is. Ezen túlmenően Fertődön, Cegléden és Újfehértón létesültek kutatóállomásaink, így az Intézet az egész országban, különböző termesztési adottságú területeken tudja végezni munkáját.

A Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet számára kiemelten fontosak a termelőkkel meglévő, kiterjedt szakmai kapcsolatok. Azon túl, hogy valamennyi kutatóállomásunk nyitott az érdeklődők számára és rendezvényeinken mindig számos gazdálkodó vesz részt, termelőkhöz kihelyezett kísérleteink révén mi is segítséget kapunk munkánkhoz.

Munkatársaink több felsőoktatási intézményben is végeznek oktatási tevékenységet. Kiemelt partnerünk a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara, ill. a Debreceni Egyetem, amely Integrált Gyümölcstermesztési Kihelyezett Tanszéket üzemeltet az Intézetünk Újfehértói Kutatóállomásán.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.