A fenti témába rendeztek szakmai fórumot kutatók, szakemberek, valamint termelők számára, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének Ceglédi Kutató Állomásán, 2017. szeptember 7-én.
A rendezvényt Dr. Somogyi Norbert, a NAIK főigazgató-helyettese nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva a hazánkban elérhető szilvák rendkívüli fajtabőségét. Ezt követően Dr. Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet vezetője köszöntötte az eseményen összegyűlt nagyszámú résztvevőt, amely mint elmondta, jól tükrözi a szilva iránti jelentős érdeklődést.
Dr. Surányi Dezső, Ceglédi Kutató Állomás kutatója, előadásában a német és szerb szilvafajták ökológiai igényeiről, illetve ezen igények fajtaválasztásban betöltött szerepéről beszélt. Dr. Nádosy Ferenc, az intézet tudományos főmunkatársa részletesen is ismertette a főbb német és szerb fajták jellemzőit és szerepüket a hazai termesztésben, valamint bemutatott néhány ígéretes fajtát a ceglédi gyűjteményből.
A rendezvényre meghívást kapott Peter Hilsendegen is, az oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató- és Szaktanácsadó Központ igazgatója, aki a termesztéstechnológiai kutatások gyakorlati alkalmazhatóságát mutatta be a fajták, alanyok, művelési rendszerek és a termésbetakarítás vonatkozásában.
Erhard Lodder, ügyvezető igazgató pedig a szilva alanyok németországi faiskolai szaporításai módjairól, valamint ezek ültetvényekben való alkalmazhatóságáról beszélt előadásában.
A Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója, Dr. Losó József, a hűtőipar szilva fajtákkal kapcsolatos jövőbeni elvárásaival kapcsolatban kiemelten fontosnak ítélte az íz, alak és színanyag mellett, a széles érési spektrum, a megfelelő állag, a kis léeresztési képesség, az alak- és színtartósság, valamint a könnyű darabolhatóság jelentőségét.
Dr. Abrankó László, a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetének igazgatója, előadásában a szilva táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotói mellett, azok hatását is bemutatta. Ezek közül kiemelendő a laxatív hatás, továbbá a szilva hozzájárul az egészséges csontozat megőrzéséhez, az elhízás elkerüléséhez, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Utolsó előadóként Müller Jenő, az Oleum Kft. tulajdonosa osztotta meg idei, kecskeméti szilvaültetvényével kapcsolatos tapasztalatait a hallgatósággal.
A tanácskozás zárásaként a jelenlévők megkóstolhatták a helyszínen, ceglédi fajtákból készült lekvárt, majd pedig a szilvaültetvény bemutatása és fajtaismertető következett a ceglédi szakemberek vezetésével.
Programajánló
Hírek
Raúl Salazar Cosio perui nagykövet és Julio Taquia tanácsos tettek látogatást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba – ahol Dr. Gyuricza Csaba főigazgató fogadta őket.
Dr. Gyuricza Csaba főigazgató és Bolyki Bence - a PREGA Konferencia és Kiállítás főszervezője - az M1 "Ma reggel" című műsorának vendégeként beszéltek a hazai precíziós gazdálkodás jelenéről és jövőjéről.