A magyar mezőgazdasági tapasztalatokra és szaktudásra van igény Ghánában
2018. június 21., csütörtök, 15:18

Magyarország évszázados mezőgazdasági hagyománnyal és szaktudással, kutatási és innovációs sikerekkel rendelkezik, tapasztalatait kész megosztani az erre nyitott afrikai országokkal - fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kennedy Osei ghánai mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettessel folytatott megbeszélésen.

A kétoldalú tanácskozáson a tárgyaló felek a magyar és a ghánai mezőgazdaságot érintő együttműködés lehetőségeiről egyeztettek. Farkas Sándor hangsúlyozta: Magyarország különleges partnerként tekint Ghánára, ahol már jelenleg is vannak magyar gazdasági szereplők, remény szerint számuk növekedését az agrárdiplomácia is segíteni fogja. A miniszterhelyettes emlékeztetett a 2017 ősze óta működő ghánai-magyar mintafarm példájára, amely sikere után jelenleg Magyarország új projekteken is dolgozik. A vetőmagtermesztés mellett magyar állatfajtákat – sertést, baromfit - is meg szeretnénk honosítani. Az ilyen mintafarmok kiváló lehetőséget biztosítanak a magyar termékek, és innovációk bemutatására, illetve a ghánai piacra való belépés előszobáját is jelenthetik.

Magyarország kész megosztani feldolgozóipari szaktudását, és erre Ghána is nyitott, az afrikai ország örömmel venné közös mezőgazdasági vállalkozások megjelenését és tevékenységét. A két ország miniszterhelyettese szót ejtett az Agrárminisztérium-FAO ösztöndíjprogramról és a magyar és ghánai kutatóintézetek közötti együttműködésről is. Ezt Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és ghánai partnerintézménye nevében annak képviselője együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg.

Hagyományosan jó a NAIK kapcsolat az afrikai országokkal, több sikeres kezdeményezés jellemezte az elmúlt évek munkáját – fejtette ki Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója. A ghánai-magyar együttműködés agrárdiplomáciai mérföldköve volt, amikor 2017-ben a két ország külügyminisztereinek jelenlétében ért alá megállapodást a NAIK és ghánai partnerszervezete. Azóta új szintre lépett a munka, ennek egyik ékes példája, hogy elkezdődtek az előkészületek fiatal ghánai kutatók több hónapos fogadására, illetve magyar kutatók ghánai szakmai tanulmányútjára. A tanulmányutak és a jövőbeni közös munka fő csapásvonalai a paradicsom, a gabona - főként a kukorica – a halászati együttműködések, továbbá a mezőgazdasági szaporítóanyagok magyar exportja lehet – jelentette ki a főigazgató.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.