Hírek

 • 2018. június 13., szerda, 09:18

  Interjú a Gödöllői programról

  Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója beszélt a kezdeményezésről az M1 Ma reggel című műsorában.

 • 2018. június 13., szerda, 08:15

  Az állományok kiegészítésével kell felújítani az erdőket

  Erdészeti génmegőrzési programot indított a tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadgazdálkodási Zrt., amelynek keretében az olasz molyhos tölgy és a kocsánytalan tölgy számára különítettek el magtermelő területeket.

 • 2018. június 12., kedd, 14:51

  Gödöllőn alakult meg az Agrárminiszteri Tanácsadó Testület

  Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös sajtótájékoztatót tartott a Grassalkovich-kastély dísztermében "Agrárkutatás és –felsőoktatás a hazai agrárium versenyképességének szolgálatában" címmel. A rendezvényt követően a helyszínen tartotta alakuló ülését az Agrárminiszteri Tanácsadó Testület.

 • 2018. június 11., hétfő, 11:16

  Megbeszélés a perui nemzeti agrárinnovációs intézetben (Instituto Nacional de Innovación Agrária, INIA)

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztálya által támogatott kiutazás keretében Kaleta Gábor nagykövet, Somogyi Norbert főigazgatói tanácsadó és Lőrincz Dániel külgazdasági attasé megbeszélést folytatott a perui nemzeti agrárinnovációs intézet fölsővezetőivel, valamint az INIA felügyeletét ellátó mezőgazdasági minisztérium képviselőivel. A találkozó során körvonalazódtak azok a területek, ahol a perui fél számára kiemelten fontos a magyar agrárkutatással és szakigazgatással való együttműködés, illetve ahol Magyarország számíthat a perui fél szakmai segítségére.

 • 2018. június 8., péntek, 13:35

  Elindították a tudást és az oktatást segítő "Gödöllői Program"-ot

  A 12 kutatóintézetet összefogó Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárminisztérium elindította a „Gödöllői Programot”, amelynek célja az agrár-felsőoktatás és az agrárkutatás közös együttműködése, ezzel együtt a magyar mezőgazdaság versenyképesebbé tétele.

 • 2018. június 8., péntek, 13:26

  Fajtabemutató és tanácskozás Elvira majorban, cseresznye- és meggytermesztőknek

  A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet a cseresznye- és a meggytermesztőket hívta Érdi Kísérleti Állomására, a szakmához tartozók körében jól ismert Elvira majorba, az évenként megrendezett fajtabemutatóra és szakmai tanácskozásra.

 • 2018. június 6., szerda, 18:05

  A világ legnagyobb agrárerdészeti rendszere

  Az agrárerdészeti rendszerekről egyre több információ lát napvilágot, Magyarországon is egyre több követője van ennek a gazdálkodási formának, kevesen tudják azonban azt, hogy tizenegy afrikai ország együttműködésében megkezdõdött a világ legnagyobb agrárerdészeti rendszerének kialakítása.

 • 2018. június 6., szerda, 17:58

  Kertészet sivatagi körülmények között – hol vannak a termelés határai?

  Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kap a klímaváltozás és annak már most is érezhető számos finom vagy határozottabb jele, de az aszályos időszakok kivételével még mindig hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak egy „múló rossz dolog” volt az egész és minden megy a maga megszokott medrében tovább. Kevesen gondolnak bele, hogy a klíma-forgatókönyvek szerint már gyerekeink, de unokáink egészen biztosan kevesebb csapadék mellett lesznek kénytelenek mezőgazdasági termelést folytatni, különösen az Alföldön.

 • 2018. június 6., szerda, 17:51

  Az újvilági borászat egyik fellegvára, a Mendozai borvidék Argentínában

  A 149 ezer négyzetkilométer területű, 1,9 millió lakosú Mendoza tartomány mezőgazdaságára alapvetően a kertészet és a gyümölcstermesztés a jellemző, a legfontosabb kultúra egyértelműen a szőlő. A művelt terület hozzávetőlegesen 300 ezer hektár, ami kevésnek tűnik a tartomány nagyságához képest, ám annak fényében már korántsem az, hogy abból jelentős részt foglalnak el az Andok láncai, másrészt a klíma szemiarid kontinentális, az éves csapadék 200 milliméter körül van!

 • 2018. június 6., szerda, 17:23

  Látogatás az Universidad Nacional Mayor de San Marcos Állatorvos-tudományi Karán (Faculdad de Veterinária Medicinal)

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának anyagi támogatásával és a perui magyar nagykövetség szervezésében Kaleta Gábor nagykövet. Somogyi Norbert főigazgatói tanácsadó és Lőrincz Dániel külgazdasági attasé megbeszélést folytatott Raúl H. Rosadio Alcántara dékánnal, valamint Mária Vásquez Cachay és Lanin Maturrando Hernández igazgatókkal.