A NAIK főigazgatója a Vasárnapi Újságban
2017. április 6., csütörtök, 13:00

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a mezőgazdaságban előállítható energiáról hangzott el egy összeállítás. A szerkesztők megkeresték Prof. Dr. Gyuricza Csabát, a NAIK főigazgatóját is, aki a következőket mondta.

– Gyakran az atomenergiát is szembeállítják a megújuló energiával – pedig Magyarországon ez megint csak nem egy olyan kérdés, ahol választani kell a kettő között, hiszen Magyarországnak nagyon nagy az energia-kitettsége. Az közismert, hogy energiahordozóink legnagyobb részét a külpiacokról hozzuk be. Energia-független Magyarország talán sosem lesz, de a cél az, hogy energia-kitettségünket csökkentsük, hogy minél nagyobb önállóságot érjünk el ezen a területen. Ebben az atomenergiának óriási szerepe van – de nem versenytársa a megújuló energiák előállításának; mindkettőnek megvan a helye. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy egy átgondolt előállítás és hasznosítás az, ami elkerülhetetlen, és nagyon fontos, hogy ebben a szakmai szempontok is érvényesüljenek. Ezt azért is tartom lényegesnek, mert vannak olyan területek Magyarországon, ahol nem is lehet versenyképesen vagy gazdaságosan élelmiszer-, vagy takarmánynövényeket termeszteni. Az a helyzet, hogy ezek a területek az egyébként is hátrányos helyzetű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű térségekben találhatók. Tehát vidékfejlesztési szempontból is létkérdés, hogy valamilyen alternatívát, megoldást találjunk ezekre a területekre. És éppen ezeken az egyébként versenyképesen nem hasznosítható területeken van lehetőség arra, hogy megoldásokat találjunk például az energianövényekre, akár fás szárúakra, vagy lágyszárú energianövényekre. Ezekhez a technológiáink megvannak, már a hazai viszonyokhoz is, amelyekkel helyben olcsóbban tudunk előállítani megújuló energiát. Így helyi munkaerőt tudunk lekötni, tehát nagyon sok vidékfejlesztési vonatkozása is van. Nem beszélve arról, hogy mindez környezetvédelmi, klímavédelmi oldalról is nagyon komoly potenciált jelent az ország számára – hangsúlyozta Prof. Dr. Gyuricza Csaba.

 

Programajánló

2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:00
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), Báldy Bálint konferencia terem 2100 Gödöllő Isaszegi út 200.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek