A precíziós gazdálkodás nem csak a nagygazdaságoknak lehetőség
2018. szeptember 21., péntek, 11:37

Hogyan induljunk el a precíziós gazdálkodással és hogyan lépjünk tovább benne? A II. PREGA Start Konferencián gyakorló gazdálkodók és a téma szakértői válaszoltak ezekre a kérdésekre.

A precíziós gazdálkodás hasznosságáról és szükségességéről sok szó esik manapság, ugyanakkor sok gazda érzi úgy, hogy még számos kérdést kell tisztázni a precíziós technológiák bevezetésével kapcsolatban. A második PREGA Start Konferenciát 2018. szeptember 20.-án rendezte meg az Agroinform.hu a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Mezőhegyes keretében azzal a céllal, hogy a gyakorlatban hasznosítható segítséget nyújtson a gazdálkodóknak elindulni a precíziós gazdálkodás útján, ismertetve a digitalizáció által nyújtott lehetőségeket és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.

A konferenciát Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta: a következő néhány évtizedben dinamikusan fog növekedni az agrártermékek iránti kereslet, ezt pedig hatékonyabb termeléssel lehet kielégíteni, aminek fontos eszköze a precíziós gazdálkodás. Az agrárkamara egyik kiemelt feladata az információátadás, a legmodernebb tudás közvetítése a tagság felé, és az ehhez hasonló rendezvények ebben fontos részt vállalnak – mondta el Győrffy Balázs, és bejelentette azt is, hogy a NAK Szántóföldi Napokat jövő tavasszal Mezőfalván újra megrendezik.

Győrffy Balázs beszédében kiemelte a hatékonyságnövelés fontosságát – fotó: Agroinform.hu

Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár köszöntő beszédében kiemelte, fontos, hogy Magyarországon ne csak halljunk a mezőgazdaságban jellemző trendekről, a digitalizációról, hanem a mindennapok részévé is tegyük ezeket. Iparági jelzések alapján a következő években a globális piacon a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök, alkalmazások értékesítése dinamikusan, 14-16 százalék körül fog nőni. Ez mutatja a technológia iránti növekvő keresletet. Hazánk szempontjából az a fontos, hogy élni tudjunk ezzel a technológiai fejlődéssel és ne csak a nagyok kiváltsága legyen ezek használata, hanem a kisebb gazdálkodók is a gazdasági méretükhöz mérten optimális megoldásokhoz és az üzleti, gazdasági döntéseikhez szükséges információkhoz hozzáférhessenek.

Dr. Feldman Zsolt: "Ne csak a nagyok kiváltsága legyen a precíziós technológiák használata." – fotó: Agroinform.hu

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója mutatta be a 2018-as PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia összefoglaló kiadványát a Precíziós Gazdálkodás – Megtérülés és Haszon című könyvet, és a PREGA SCIENCE 2018 Tudományos Konferencia angol nyelvű kiadványát is. Elmondta, a PREGA könyv azért értékes kiadvány, mert olyan témákkal foglalkozik, amivel a szakirodalom csak kevéssé. Aki ezt a könyvet elolvassa, az tudni fogja, mik azok a lehetőségek, amelyekkel a precíziós gazdálkodás területén számolhat.

A PREGA könyv több mint konferenciakiadvány – fotó: Agroinform.hu

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.