Áder János köztársasági elnök előadása a Szent István Egyetemen
2017. november 23., csütörtök, 10:28

November 21-én Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke látogatta meg a Szent István Egyetemet Gödöllőn, hogy az érdeklődőkkel megossza gondolatait bolygónk állapotáról, az emberiség előtt álló kihívásokról és a ránk váró feladatokról. A rendezvényre a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ munkatársai is meghívást kaptak.

Köztársasági elnökünk elkötelezettsége a környezetpusztítás és a klímaváltozás megfékezése iránt már széles körben ismert és elismert, hiszen előadásaival több hazai egyetemet keresett fel a közelmúltban, hogy a helyzet továbbgondolására, a megoldások keresésére ösztönözze hallgatóságát.

A vendéget Dr. Tőzsér János, a SZIE rektora köszöntötte, miközben a kivetítőkön megjelentek az on-line kapcsolatba vont helyszínek, a budai és a szarvasi campus, továbbá Beregszász, Csíkszereda és Zenta, ahonnan a magyar egyetemi hallgatók ugyancsak részeseivé váltak az előadásnak.

Klímaváltozás és vízválság – merre tart a jövő? Az előadás e címnek megfelelően foglalta össze korunk legsúlyosabb problémáit. Áder János szólt a földi erőforrások, a talaj, a víz és a levegő állapotáról, ismertetve a helyzetet előidéző okokat. Előadása során beszélt a demográfiai változásokról, a városok drámai ütemű növekedéséről, aminek a kezelése teljesen új szemléletet és megoldásokat igényel, többek között az építészet területén is. A klímaváltozásnak egyrészt a hatásait, következményeit kell kezelnünk, másrészt a további melegedést kell megállítanunk, mielőtt az öngerjesztővé váló folyamat élhetetlenné teszi földünket. Megdöbbentő információkhoz juthatott a hallgatóság a kvízkérdések során is, míg végül a megoldási lehetőségekről, az egyre sürgetőbb feladatokról beszélt, ezt követően pedig hazai körképpel zárta előadását a köztársasági elnök.

 

Programajánló

2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:00
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), Báldy Bálint konferencia terem 2100 Gödöllő Isaszegi út 200.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek