Együttműködés a mezőgazdasági tudományok területén
www.delmagyar.hu – 2019. június 13., csütörtök, 08:28

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal. Az SZTE mezőgazdasági karának hallgatói és kutatói elméleti és gyakorlati képzéseken vehetnek rész, az egyetem munkatársait pedig bevonják egyes kutatási és szakmai tevékenységekbe.

Kép forrás: SZTE NKI

- Magyarország egyik legjelentősebb egyeteme és az ország legnagyobb agrárkutatással foglalkozó intézményei között születik most megállapodás – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Szegedi Tudományegyetemen tartott szerződéskötésen. Az együttműködés értelmében a NAIK részt vesz a szegedi egyetemi hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében, és lehetőséget teremt közös tudományos diákköri munkák, diploma- és szakdolgozatok, valamint doktori munkák készítésére. Az oktatási és kutatási keretmegállapodás az agrár-, víz- és környezetgazdálkodás, az állattenyésztés, a zöldség-, gyümölcs-, és szőlőtermesztés, valamint az élelmiszer-tudományi kutatások területére terjed ki. Emellett a központ bevonja a Szegedi Tudományegyetem munkatársait egyes kutatási, szakmai tevékenységébe, így például a fajtaértékelés, a fajtafenntartás és a technológiafejlesztés területén végzett munkába.

– Nemrég nyitottunk kelet felé, nyugati kapcsolatunk is sok van, ám az is fontos, hogy az itthoni kapcsolatrendszerek fejlődjenek. Az, hogy az agárkutatási központtal sikerült együttműködést kötni, hosszútávon fogja javítani a mezőgazdasági kar működését – mondta köszöntőjében Rovó László a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A Dél-Alföld Magyarország egyik legerősebb mezőgazdasági térsége, a fejlődésének záloga a korszerű oktatási tevékenység. – Az a feladatunk hogy itt a térség központjában próbáljunk meg egy olyan agrárgazdasági hátteret kialakítani, amely a térség népességmegtartó erejében is segít. Elsősorban az agrárdigitalizáció területén, a precíziós technológiák alkalmazásában tervezünk majd együttműködést – magyarázta Gyuricza Csaba. A Szegedi Tudományegyetem agrárképzésén még intenzívebb lesz a kutatási tevékenység, közös pályázatokat is terveznek majd a kutatóintézettel. Horváth József, a mezőgazdasági kar dékánja elmondta: fajtafejlesztési és -fenntartási kutatásokat is végeznek majd közösen. Már zajlik a batáta termesztéssel kapcsolatos technológia fejlesztése, és ezen kívül a gabonanemesítési program is folytatódik.

 

 

Programajánló

2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:00
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), Báldy Bálint konferencia terem 2100 Gödöllő Isaszegi út 200.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek