Kajszi szakmai rendezvény a GYKI Ceglédi Kutatóállomásán
2018. augusztus 1., szerda, 08:47

Idén ismét több, mint százan vettek részt a sokéves hagyománnyal rendelkező kajszi fajtabemutatón és szakmai napon Cegléden. A rendezvényt Dr. Gyuricza Csaba főigazgató nyitotta meg.

A megjelenteket köszöntve Dr. Gyuricza Csaba kiemelte, hogy a konferencia sok évtizedes hagyományra tekinthet vissza, hiszen már az 51. alkalommal kerül rá sor. Röviden bemutatva a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot, elmondta, hogy az agrárkutatás minden területét lefedi a NAIK, tizenkét kutatóintézetével és négy gazdasági társaságával. Ezek közül az egyik jelentős szervezeti egység a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, amelynek igen fontos része a Ceglédi Kutatóállomás, ami már több mint hatvan éves múltra tekint vissza. Büszkék lehetünk arra, hogy a hazánkban termesztett kajszibarack fajták negyven százaléka ebben az intézetben, ebben a városban került kinemesítésre, az itt folyó szellemi munka eredményeként kerül a gazdálkodókhoz – tette hozzá a főigazgató.

Dr. Pénzes Béla, a SZIE Kertészeti Kar, Rovartani Tanszékének professzora a kajszi növényvédelméről beszélt. Elmondta, hogy a kajszi „gutaütése”, azaz hirtelen elhalása már több mint száz évvel ezelőtt is probléma volt, és még ma sem ismerjük pontosan ezt az összetett betegséget. Ismertette a kajszi növényvédelmének 3 sarokpontját: a virágzáskori védelmet a moníliás betegség ellen, a lomb-védelmet és a gyümölcs-védelmet a különböző molyok ellen.

Mendel Ákos, a Ceglédi Kutatóállomás kajszi témafelelőse a GYKI kajszi nemesítésének történetéről beszélt, bemutatta a tájszelektált, a honosított és a keresztezéses nemesítéssel létrehozott ceglédi fajtákat. Kihangsúlyozta, hogy a nemesítés során a vizsgálandó tulajdonságokat mindig a felhasználási cél határozza meg, de általánosságban elmondható, hogy a legfontosabb paraméterek a virágzás sajátosságai (fagytűrés), a gyümölcs mérete, színe, íze, a betegségekkel szembeni rezisztencia viszonyok és a pusztulékonyság.

Dr. Szabó Zoltán, a Gyümölcsért Kft kutatási igazgatója nyugat-európai, főleg olasz, francia és osztrák tendenciákról tartott előadást, és bemutatta az ott alkalmazott leggyakoribb koronaformákat: a palmetta (sövény) fejlődését a nagy fa-és korona mérettől a kisebbig, a karcsú orsót és a váza koronát. Látványos képeket mutatott be az európai útjain látott intenzív művelésű ültetvényekről, ahol a legtöbb munkafázis már gépesített, így a virág ritkítás, a metszés és az önjáró kocsikkal történő gyümölcs szedés. Egyértelmű tendencia a sűrű térállással kialakított, intenzív művelésre alkalmas ültetvény, ahol cél a fák alacsony méretre kialakítása.

Antyipenkó Beáta, a Fairfruit Hungary Kft vezető szaktanácsadója a beszállítói kihívásokról beszélt. Elmondta, hogy más az elvárás egy nemzetközi élelmiszerláncnak történő beszállítás esetén, mint az itthoni piacon. Az erre vonatkozó EU rendelet általános, de minden vevőlánc rendelkezik saját termék specifikációkkal, ami elsősorban a megengedett növényvédőszer maradványra, a héjhibákra, jégkárra vonatkoznak. Megemlítette, hogy nagyon nehéz a növényvédelmet hatékonyan megszervezni, mert erősen szabályozott a vevőláncok által a felhasználható növényvédőszerek listája és mennyisége.

Dr. Gutermuth Ádám, a SZIE Kertészeti Kar, Genetika és Növénynemesítés Tanszékéről, bemutatta a SZIE Kertészettudományi Kar Soroksári Kísérleti Üzemének génbanki állományát, ahol a magyar és modern nyugat-európai árufajták mellett kelet-európai fajták is szerepelnek. Ez utóbbiak a fagytűrésük miatt nemesítési célra jól hasznosíthatók lehetnek. Az idei év fagykárának részletes felvételezése is alátámasztotta ezt, melynek során fagytűrés szempontjából legjobban szerepeltek a Közép-Ázsiából származó fajták, így ezek szülő-fajtaként bekerülnek a nemesítési programba.

Végezetül Karczub Zoltán, a Fairfruit Hungary Kft szaktanácsadója az ültetvényeikben szereplő 7 fajtát mutatta be (többek között a Sherpa, Memphis, Tardif de Valance fajtákat), melyeket a valóságban is meg lehetett nézni illetve kóstolni a ceglédi fajták mellett.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.