Kolumbia magyarországi nagykövete tett látogatást a NAIK-ban
NAIK – 2018. október 12., péntek, 13:19

Ana Piedad Jaramillo, Kolumbia magyarországi nagykövete tett látogatást a NAIK-ban, ahol előbb Dr. Gyuricza Csaba főigazgatóval folytatott megbeszélést, majd lehetősége volt körbejárni az intézményt és személyesen is tájékozódni a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetének munkájáról.

A megbeszélés során a nagykövet asszony üdvözölte a két ország közötti mezőgazdasági és tudományos együttműködések utóbbi években tapasztalható erősödését, továbbá jelezte, hogy Kolumbia szívesen fogadna magyar kutatókat hosszabb távon, hogy az országban jelenleg is zajló agrár-fejlesztő munkát szakértőként segítsék. Az agrár-fejlesztést támogató munka jelenleg is folyik a két ország között, ennek újabb állomásaként Gyuricza Csaba főigazgató felajánlotta, hogy a NAIK a jövőben szívesen fogad kolumbiai fiatal kutatókat, akik elsőkézből tájékozódhatnak a Magyarországon zajló agrár-tudományos munkáról. A felek több olyan részterületet is azonosítottak, ahol lehetőség van további együttműködésre, többek között ígéretes az erdészeti kutatás, továbbá az erdőtelepítési technológiák adoptálása, a speciális adottságokhoz igazodó növényfajták nemesítése, az édesvízi haltenyésztési technológiák fejlesztése, illetve az ezeket a területeket támogató technikai segítségnyújtás minden formája.

A legnagyobb kolumbiai agrárkutató hálózat az Agrosavia és NAIK közötti együttműködési megállapodás feladatainak konkretizálása megtörtént. Ennek eredményeképpen a burgonyával kapcsolatos növénygenomikai, távérzékelésen alapuló precíziós agrárműszaki és klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezelését szolgáló erdészeti területekre fókuszálva történik a két intézmény közötti további együttműködés. Jelenleg a 2,5 millió eurós agrárerdészeti EU Trusfund projekt költségvetésének véglegesítése zajlik a kolumbiai EU iroda bevonásával. A programban a NAIK önálló költségvetéssel szereplő konzorciumi partner. A projekt alkalmat adhat arra, hogy további újabb együttműködéseket generáljon, amelyhez kapcsolódik, hogy előkészítés alatt van a Corpoamazonia - konzorcium vezető partner három déli tartomány 2,2 millió hektár természeti erőforrásait kezelő - állami szervezettel történő stratégiai megállapodás megkötése.

 

Programajánló

2019. október 30., szerda
Helyszín: NAIK - Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) 2053 Herceghalom Gesztenyés út 1.
2019. október 30., szerda, 09:00
Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), Báldy Bálint konferencia terem 2100 Gödöllő Isaszegi út 200.
2019. november 5., kedd, 09:30 - 15:15
Helyszín: Agrárminisztérium Kupolaterem 1052 Budapest Apáczai Csere János u. 9.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.
2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek