Magasrangú afrikai vendégek előtt mutatkozott be Gödöllőn a NAIK, a NAIK MGI és a SZIE
2018. június 22., péntek, 12:40

Budapesten harmadik alkalommal került megrendezésre június 20-21-én a KKM és az AM társszervezésében a 3. Budapest Afrika Fórum, amely országunk és az Afrikai Unió országai közötti mezőgazdasági kapcsolatok erősítését tűzte ki célul.

Az Afrikai Unió számos országából hazánkba érkezett 55 fős magasrangú delegáció a Fórum első napján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott konferencián és az azt követő panelbeszélgetésen vett részt, melynek központi témája a mezőgazdaság volt. A rendezvény lehetőséget adott arra, hogy a vendégek megismerhessék a magyar kapacitásokat, mert az eddigi tapasztalatok szerint nyitottak a világszínvonalú hazai agrármegoldásokra.

A panelbeszélgetések keretein belül a NAIK MGI tudományos segédmunkatársa, Keller Boglárka is előadást tartott, amelyben klímaadaptációhoz kapcsolódó megoldási lehetőségeket ismertetett a meghívottak számára.

A fórum második napján a kiemelt vendégek Gödöllőre látogattak, ahol a házigazda NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet nevében Dr. Gulyás Zoltán intézetigazgató köszöntötte őket.

A rövid szakmai programban Dr. Borovics Attila, a NAIK mb. stratégiai főigazgató helyettese mutatta be a NAIK intézményrendszerét, munkáját és célkitűzéseit, tekintettel arra, hogy az intézmény kutatói az elmúlt években számos afrikai országban létesítettek kapcsolatokat, kezdeményeztek közös projekteket és együttműködést a gabonakutatástól az akvakultúráig.

Dr. Szabó István, a SZIE nemzetközi és külkapcsolati rektorhelyettese intézményét bemutató előadásában felvázolta az egyetem központi szerepét a magyar agrároktatásban, a magas színvonalú képzések sokféleségét és az egyetem hosszú múltra visszatekintő, kiváló nemzetközi kapcsolatait.

Végezetül a NAIK MGI kutatási osztályvezetője, Vojtela Tibor adott rövid bepillantást az intézetben zajló szakmai életbe és kutatási projektekbe.

A szakmai programmal párhuzamosan a Fórum vendégeit a NAIK GYKI és a ZKI Zrt. munkatársai látták vendégül, kóstolással egybekötött bemutatón.

A gazdagon megrakott asztalokon lévő ízletes gyümölcsök és zöldségek iránt nagy volt az érdeklődés, a vendégek nagy örömmel ismerkedtek a bemutatott fajtákkal, így igazán élvezetes bepillantást kaphattak a két szervezetnél folyó munkába.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.