Tanulmányút Georgiában: együttműködés a gyümölcstermesztési kutatásokban
Dr. Bujdosó Géza, NAIK – 2018. július 17., kedd, 11:07

Georgia és Magyarország gyümölcstermesztése és gyümölcstermesztési kutatómunkája rendelkezik néhány hasonlósággal. Mindkét országban jelentősek a kisebb felületen létesült ültetvények, hasonló a termesztett gyümölcsfajták összetétele, hiányzik a jól fejlett szaktanácsadói hálózat, valamint a post-harvest szektor. Lényeges különbség, hogy Georgiában nincs gyümölcsnemesítés, csak a más országokban nemesített gyümölcsfajtákat próbálják ki.

Ezzel szemben Magyarországon jelentős nemesítőmunka figyelhető meg, melynek eredményeként számos fajtánk nemcsak a magyar, hanem más ország fajtaszortimentjében is megtalálható. Erre remek példa a Milotai 10 diófajta, ami a georgiai diótermesztés egyik meghatározó fajtája. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetből Dr. Bujdosó Géza és Mendel Ákos látogatásuk során felmérték a két ország között a gyümölcstermesztés terén elképzelhető együttműködési lehetőségeket, melyek alapján újabb magyar nemesítésű dió-, kajszi-, cseresznye-, meggy-, birs- illetve málnafajták tesztelésére, valamint közös termesztési technológiai workshopok tartására van igény a georgiai partner részéről.

 

Látogatás a Scientific-Research Centre of Agriculture-nél

A Scientific-Research Centre of Agriculture (továbbiakban SRCA) 2014-ben alapított kutatóintézet, mely agrárkutatásokkal (növénytermesztés, állattenyészés, borszőlő termesztés, talajtan, post-harvest, élelmiszeripar) foglalkozik.

Georgia 48 000 ha-nyi gyümölcsültetvény felülettel rendelkezik, az ország területének 70%-a alkalmas gyümölcstermesztésre. A legnagyobb mértékben almát, őszibarackot és mogyorót termesztenek az országban. Georgia sok gyümölcsfaj géncentruma. Mogyoró (173 m USD), mandarin (10,8 m USD) és őszibarack (2,8 m USD) a legkeresettebb exportcikkük. E gyümölcsfajokon kívül nagy érdeklődés mutatkozik dióra, annak ellenére, hogy nagy mennyiségben importálják az országba. A kutatóintézet saját gyümölcsnemesítési programmal nem rendelkezik, a fajtaszortimentben lévő gyümölcsfajták honosítottak. A honosítást először georgiai ökológiai körülmények közötti tesztelés előzi meg, ezt követően a pozitívnak ítélt fajták kerülnek be a termesztésbe.

Honosítás előtti gyümölcsfajta értékelés a Kutatóintézetben

 

Az újonnan bevezetett gyümölcsfajokat intenzív ültetvényekben termesztik, az ültetvények 70%-át magonc alanyra szemezték / oltották, 50%-uk öntözött. Bogyós gyümölcsfajok esetében az öntözöttség aránya 100%-os.

           

Diótermesztés Mukhrani-ban

Mukhrani város mellett egy 8 hektáros dióültetvény található, ahol a Törökországból származó oltványokat 2016-ban telepítették 7 x 5 m-es sor- és tőtávolságra. A fő árutermelő fajta itt is, mint egész Georgia-ban a ’Milotai 10’, de megtalálható az amerikai ’Chandler ’és a ’Franquette’ is, bár e fajtákkal egyre kevésbé elégedettek a kutatók és a termelők.

Mivel a csapadék eloszlása nem egyenletes ebben az országban sem, a fák öntözése elengedhetetlen a kielégítő termés elérése érdekében. A fák fiatal koruk ellenére felnyurgultak, nem volt rajtuk megfelelő számú elágazódás. dr. Bujdosó Géza 3 fán megmutatta a megfelelő metszést és elmondtuk a különböző lépések elméleti hátterét. A metszést 8-10 fős, helyi termelőkből álló csoport követte figyelemmel.

Konzultáció termőre fordulás előtti dióültetvényben Mukhari-ban

 

Alma és szilva ültetvény Mukhari-ban

Az M9-es alanyra oltott almafák sortávja 3,3 m, tőtávja 1 m, ez 2800 tő/ha állománysűrűséget jelent. ’Golden delicious’, ’Granny Smith’, ’Red delicious’ fajtákat termesztenek az ültetvényben, karcsú orsó koronaformán. A csepegtető csöves öntözéshez a vizet egy 40 m3-es tartályból nyerik, melyet fúrt kútból szivattyúval töltenek. A minőség és a termésbiztonság érdekében az ültetvény egyik fele jégháló alatt van, másik felére biztosítást kötöttek.

Alma mellett szilvát is termelnek ebben az üzemben. A 4 éve telepített ’Stanley’, ’President’ és ’Empress’ oltványok 5x4 méteres térállásban helyezkednek el (nálunk 5x3 m a megszokott). Az összes oltványt Németországból és Olaszországból importálták. A függesztett csepegtetőcsöves öntözés és tápoldatozás itt is működik.

 

Látogatás a Szaktanácsadó Központban Gori városában

Az országos szaktanácsadói hálózat Mtskheta tartományi központjában fogadtak minket. Itt a hálózat felépítéséről, feladatairól és működéséről kaptunk felvilágosítást.

Ez a hálózat 2013-ban alakult, 59 helyi és 1 központi állomással működik, melyek mintegy 17 ezer családi és nagyüzemi gazdálkodót látnak el információval. A szolgáltatások alapjában véve ingyenesek, de megrendelésre külön szolgáltatások is igénybe vehetők. A hálózat közvetlenül a Mezőgazdasági Minisztérium alá tartozik. Főbb feladataik az információgyűjtés, a szaktanácsadás, az általános tájékoztatás.

 

Intenzív almaültetvény – és egy épülő hűtőház Goriban

A termelés alapvetően a Mukhrani-i ültetvénnyel megegyező módon történik itt is: M9-es alanyon ’Jonagold’ és ’Gala’ típusú almát termelnek 3x1 m-es térállásban támrendszerrel, jéghálóval. A 8 hektáros területen évente mintegy 400 tonna almát takarítanak be.

A termést közvetlenül betakarítás után értékesítik áruházaknak, külföldi felvásárlóknak. A nyereség növelése érdekében idén kezdtek építeni az ültetvény mellett egy 500 tonna betárolási kapacitású hűtőházat, mellyel egy egyszeri nagyobb befektetéssel hosszútávon növelni tudják a bevételeiket.

Korszerű almaültetvény Goriban

 

Az ültetvény mellett épülő hűtőház

 

Gyümölcsfaiskola Kareli-ben

Az „Új kert” nevű céget 2014. január 1-én alapították és mintegy 20 hektáron terül el. Málna-, alma-, körte-, cseresznye-, szeder-, szamóca- és alanyfajtákat árulnak. Saját anyateleppel, fejlett növényvédelemmel, csepegtetőszalagos öntözőrendszerrel, 800 m3-es víztározóval, valamint hűtőtárolóval is rendelkeznek.

Öntözött diófaiskola

 

Látogatás a Műszaki Egyetem Agrár Karán

Az egyetemet négy éve nyitották meg, képzésük bolognai rendszerű. A BSc-képzést grúz nyelven, míg az MSc képzést a grúz mellett angolul is oktatják. Idén végeznek az első kertészmérnök BSc-hallgatók. A kertészmérnök hiányszakmának számít, így képzése ingyenes. A hallgatók saját kutatómunkát végezhetnek a képzés során, amiben korszerű laboratóriumi háttér segíti őket.

A látogatás során lehetőség nyílt a hallgatókkal is találkozni, akik részt vettek a „The Hungarian horticulture” című előadáson. Az ezt követő kötetlen beszélgetés során a hallgatók elmondták, hogy néhányan nagy terveket fontolgatnak, MSc-szinten szeretnének továbbtanulni, majd ezt követően a tudományos pálya, illetve a szaktanácsadás területén dolgoznának.

Találkozás az egyetem hallgatóival

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.