Veszprém Megyei Borok Versenye: Champion-díjjal ismerték el a 2016. évjáratú Badacsonyi Olasz rizlinget
2019. március 25., hétfő, 13:03

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete 22. alkalommal hirdette meg a Veszprém Megyei Borok Versenyét.

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, immáron sokadik alkalommal adott otthont a 2019. március 21-én megtartott rendezvénynek, amelyen a megye bortermelői és pezsgőgyártói kerültek megmérettetésre. A versenyre a Veszprém megyében termett szőlőből készült palackozott vagy palackozásra szánt borokkal, illetve pezsgőkkel lehetett nevezni.

A borverseny megnyitójában Győrffy Balázs a NAK elnöke köszöntötte a jelenlévőket és a bírálóknak eredményes munkát kívánt. Gratulált Dr. Májer Jánosnak Dr. Nagy István agrárminiszter úrtól kapott állami kitüntetéséhez, az Ujhelyi Imre Díjhoz.

Kitért arra, hogy ez évben a borverseny első három legtöbb pontszámot elért borát benevezik az országos borversenyre. Végezetül elmondta, nagy öröm számára, hogy egyre több fiatal arcot lát a zsűri sorai közt.

Dr. Takács Szabolcs a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is gratulált intézetigazgató úrnak és kifejtette, hogy számára milyen fontos a Kutatóintézettel való szoros együttműködés. Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő méltatta, hogy Veszprém megye számos borászati értékkel büszkélkedhet.

A verseny szakmai elnöke hagyományosan Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. A nevezett bortételeket szakértőkből, helyi borászokból álló bizottságok 100 pontos bírálati módszerrel értékelték.

A jó hangulatú köszöntőket követően Dr. Májer János megnyitotta a borversenyt és mindenkinek eredményes jó munkát kívánt.

A versenyre 214 bortételt neveztek, amely összesen 68 termelőtől érkezett be. A borokat hét bírálóbizottságból álló zsűri értékelte. A bírált tételek közül három bor kapott nagy arany minősítést, amelyekből kettő a Badacsonyi, egy a Balatonfüred–Csopaki borvidékről származott. A legmagasabb pontszámot elért Champion díjat a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016. évjáratú Olasz rizling bora kapta, majd Mészáros József „Giligo” fantázianevű Pécselyi Olasz rizling (2015) és Szászi Endre Szent György-hegyi Zeusz bora (2017) kapta a legtöbb pontszámot. Ezen kívül 35 arany, 107 ezüst, 55 bronz és14 tétel kapott oklevél minősítést.

Nagy öröm számunkra, hogy a Kutatóintézet késői szüretelésű Badacsonyi Szürkebarát (2018) és a Badacsonyi Zenit-Zefír (2018) tételei is arany minősítést kaptak.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.