
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete 22. alkalommal hirdette meg a Veszprém Megyei Borok Versenyét.

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, immáron sokadik alkalommal adott otthont a 2019. március 21-én megtartott rendezvénynek, amelyen a megye bortermelői és pezsgőgyártói kerültek megmérettetésre. A versenyre a Veszprém megyében termett szőlőből készült palackozott vagy palackozásra szánt borokkal, illetve pezsgőkkel lehetett nevezni.
A borverseny megnyitójában Győrffy Balázs a NAK elnöke köszöntötte a jelenlévőket és a bírálóknak eredményes munkát kívánt. Gratulált Dr. Májer Jánosnak Dr. Nagy István agrárminiszter úrtól kapott állami kitüntetéséhez, az Ujhelyi Imre Díjhoz.
Kitért arra, hogy ez évben a borverseny első három legtöbb pontszámot elért borát benevezik az országos borversenyre. Végezetül elmondta, nagy öröm számára, hogy egyre több fiatal arcot lát a zsűri sorai közt.
Dr. Takács Szabolcs a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is gratulált intézetigazgató úrnak és kifejtette, hogy számára milyen fontos a Kutatóintézettel való szoros együttműködés. Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő méltatta, hogy Veszprém megye számos borászati értékkel büszkélkedhet.
A verseny szakmai elnöke hagyományosan Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. A nevezett bortételeket szakértőkből, helyi borászokból álló bizottságok 100 pontos bírálati módszerrel értékelték.
A jó hangulatú köszöntőket követően Dr. Májer János megnyitotta a borversenyt és mindenkinek eredményes jó munkát kívánt.
A versenyre 214 bortételt neveztek, amely összesen 68 termelőtől érkezett be. A borokat hét bírálóbizottságból álló zsűri értékelte. A bírált tételek közül három bor kapott nagy arany minősítést, amelyekből kettő a Badacsonyi, egy a Balatonfüred–Csopaki borvidékről származott. A legmagasabb pontszámot elért Champion díjat a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016. évjáratú Olasz rizling bora kapta, majd Mészáros József „Giligo” fantázianevű Pécselyi Olasz rizling (2015) és Szászi Endre Szent György-hegyi Zeusz bora (2017) kapta a legtöbb pontszámot. Ezen kívül 35 arany, 107 ezüst, 55 bronz és14 tétel kapott oklevél minősítést.
Nagy öröm számunkra, hogy a Kutatóintézet késői szüretelésű Badacsonyi Szürkebarát (2018) és a Badacsonyi Zenit-Zefír (2018) tételei is arany minősítést kaptak.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
Közel négyszázmillió forintos uniós támogatás segítségével 19 halastavat alakítottak ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetben (HAKI) Szarvason - jelentették be kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.